EU bo Afriki priskrbela več kot 175.000 odmerkov cepiva proti opičjim kozam

Svet 14. Avg 202414:52 0 komentarjev
Cepivo proti opičjim kozam
Foto: PROFIMEDIA

Evropska unija bo Afriki, kjer so zaradi izbruha opičjih koz razglasili izredne razmere, podarila več kot 175.000 odmerkov cepiva. Medtem odbor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za nujne primere razpravlja o tem, ali bo zaradi širjenja virusa v Afriki sprožil najvišjo stopnjo opozorila.

Evropski organ za pripravljenost in odzivanje na izredne zdravstvene razmere (HERA) bo v odziv na izbruh opičjih koz v Afriki, kjer so spričo širjenja bolezni v torek razglasili izredne razmere, naročil 175.420 odmerkov cepiva mva-bn in ga doniral prizadetim državam, je danes sporočila Evropska komisija.

Poleg 175.420 odmerkov, ki jih bo naročila HERA, bo farmacevtsko podjetje Bavarian Nordic 40.000 odmerkov organu EU podarilo. Zbrano cepivo bodo nato prek afriškega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (Africa CDC) razdelili prizadetim državam.

Medtem danes odbor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za nujne primere v Ženevi razpravlja o tem, ali bo sprožil najvišjo stopnjo opozorila zaradi izbruha opičjih koz v Afriki.

Po podatkih, ki jih je prejšnji teden objavil zdravstveni nadzorni organ Afriške unije, so od januarja 2022 v 16 afriških državah zabeležili skupno 38.465 primerov opičjih koz s 1.456 smrtnimi primeri. Letos so v primerjavi z enakim obdobjem lani zabeležili 160-odstotno povečanje števila primerov.

Opičje koze so pri ljudeh prvič odkrili leta 1970 v Demokratični republiki Kongo. Odtlej je bilo širjenje okužb med ljudmi omejeno predvsem na nekatere zahodno in srednjeafriške države. Maja 2022 so se primeri okužb opičjih koz, ki povzroča vročino, bolečine v mišicah in izpuščaje na koži, začeli hitro širiti po vsem svetu, predvsem med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Leta 2022 so opičje koze v angleščini preimenovali v mpox, da bi se izognili stigmatizaciji, ki izhaja iz prvotnega imena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!