EU: Brez objave zapisnikov z volišč izvolitve Madura ni mogoče priznati

Svet 05. Avg 202407:43 3 komentarji
Nicolas Maduro
Foto: Maxwell Briceno/REUTERS

Visoki predstavnik EU Josep Borrell je dejal, da brez dokazov ni mogoče priznati vnovične zmage Nicolasa Madura na predsedniških volitvah v Venezueli. "Kakršenkoli poskus odlašanja s popolno objavo uradnih rezultatov glasovanja bo le še dodatno krepil dvome o verodostojnosti uradno objavljenih izidov," je med drugim dejal.

Nacionalni volilni svet Venezuele (CNE) še ni objavil uradnih volilnih zapisnikov s predsedniških volitev, brez dokazov pa rezultatov o vnovični zmagi Nicolasa Madura ni mogoče priznati, je v nedeljo zvečer sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

“Rezultatov, ki jih je CNE objavil 2. avgusta, ni mogoče priznati brez dokazov, ki bi jih podpirali,” je zapisano v izjavi, v kateri poziva k nadaljnjemu neodvisnemu preverjanju volilnih evidenc v Venezueli. “Kakršenkoli poskus odlašanja s popolno objavo uradnih rezultatov glasovanja bo le še dodatno krepil dvome v verodostojnost uradno objavljenih izidov,” dodaja izjava visokega zunanjepolitičnega predstavnika.

Poročila mednarodnih misij za opazovanje volitev jasno navajajo, da predsedniške volitve 28. julija niso izpolnjevale mednarodnih standardov, še navaja izjava. Kopije zapisnikov volitev, ki jih je objavila opozicija in jih je pregledalo več neodvisnih organizacij, pa nakazujejo, da bi lahko Edmundo González Urrutia zmagal na predsedniških volitvah, in to s pomembno večino.

Ob tem EU poziva k mirnim protestom, venezuelske oblasti pa, vključno z varnostnimi silami, k spoštovanju človekovih pravic, vključno s svobodo izražanja in zbiranja.

EU “resno zaskrbljena” zaradi dogajanja v Venezueli

Evropska unija je namreč “resno zaskrbljena” zaradi vse večjega števila arbitrarnih pridržanj in pritiskov na opozicijo. “EU poziva venezuelske oblasti, naj prenehajo z zadrževanjem, represijo in nasilno retoriko proti članom opozicije in civilne družbe ter naj izpustijo vse politične zapornike,” piše v izjavi.

Že pred EU so v soboto k objavi vseh zapisnikov z volišč na predsedniških volitvah pozvali voditelji sedmih članic Evropske unije – Italije, Nemčije, Francije, Španije, Portugalske, Nizozemske in Poljske.

Venezuelski nacionalni volilni svet je potrdil izvolitev Madura za tretji zaporedni mandat z 51,2 odstotka glasov proti kandidatu opozicije Edmundu Gonzalezu Urrutii, ki naj bi jih prejel 44 odstotkov. Pri tem pa ni navedel podrobnejših rezultatov.

Opozicija oblasti obtožuje volilne prevare in trdi, da njeni podrobni podatki kažejo, da je Gonzalez zmagal s 67 odstotki glasov. Njegovo zmago so že priznale ZDA, Argentina, Peru, Ekvador, Panama, Urugvaj in Kostarika.

predsedniške volitve v Venezueli
Foto: Isaac Urrutia/REUTERS

Več držav že leta 2018 ni priznalo Madure

Več držav na čelu z ZDA sicer že leta 2018 ni priznalo vnovične izvolitve Madura in so kasneje po politični krizi priznale vladavino Juana Guaidoja, ki se je leta 2019 razglasil za začasnega predsednika. Zahvaljujoč podpori vplivnih skupin v državi, tudi vojske, pa je Maduro ostal na oblasti. Tudi tokrat mu je vojska izrazila zvestobo.

Po razglasitvi Madura za zmagovalca so v več venezuelskih mestih izbruhnili protesti.

Maduro je medtem sporočil, da njegova država ne bo sprejela poskusov opozicije, da bi si “prisvojila predsedniški položaj”. Povedal je tudi, da so na protestih aretirali 2.000 ljudi, in obljubil, da bodo kaznovani. Po različnih virih je bilo med protesti ubitih 20 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje