EU doslej izurila skoraj 60.000 ukrajinskih vojakov, do zime bi jih še 75.000

Svet 30. Avg 202420:41 2 komentarja
Novi ukrajinski mobilizirani vojaki med vojaškimi vajami v regij Doneck
Novi ukrajinski mobilizirani vojaki med vojaškimi vajami v regiji Doneck (Foto: PROFIMEDIA)

Slovenski vojaški inštruktorji so doslej v okviru evropske misije izurili okoli 800 ukrajinskih vojakov, je po današnjem neformalnem zasedanju obrambnih ministrov EU povedal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Damir Črnčec. V luči razprav o možnosti za urjenje ukrajinskih vojakov v Ukrajini je dejal, da trenutno ne vidi potrebe po tem.

Kot je v izjavi za slovenske dopisnike v Bruslju pojasnil Damir Črnčec, je bilo okoli 800 ukrajinskih vojakov izurjenih v okviru usposabljanj pod vodstvom slovenskih inštruktorjev. Ti po njegovih besedah opravljajo usposabljanja inženircev, reševalcev in strelcev.

V skladu s sklepom vlade jih lahko v misiji deluje do 30, pri čemer pa se njihovo dejansko število spreminja, je še povedal državni sekretar. Dodal je, da na ministrstvu na podlagi dosedanjih izkušenj ne vidijo potrebe, da bi povečali število, določeno v vladnem sklepu.

V luči razprav o možnosti usposabljanja ukrajinskih vojakov v domovini je dejal, da sam ne vidi potrebe po tem. “Mislim, da je v tem trenutku najpomembneje, da nadaljujemo usposabljanje pripadnikov ukrajinske vojske in da to še naprej počnemo v državah članicah EU, ki so čim bližje Ukrajini, kar je tudi njihova želja,” je povedal.

Ukrajinski vojak (Foto: PROFIMEDIA)

Slovenija namenja milijon evrov za nakup streliva

Črnčec je poudaril, da razprava o tem v Sloveniji še ni bila opravljena. Na ministrstvu vztrajajo pri stališču, ki so ga podali tudi v času priprave omenjenega vladnega sklepa, da bo Slovenska vojska aktivnosti izvajala v drugih članicah EU, torej tudi ne v Sloveniji.

V okviru obstoječega mandata bo svoje naloge opravljala, dokler bo misija trajala, je še povedal. Danes so govorili o dveletnem podaljšanju misije, ki bi se po trenutnih načrtih iztekla novembra letos. Odločitve o podaljšanju še niso sprejeli, saj je bilo današnje zasedanje neformalno.

V okviru misije, ki jo je začela izvajati novembra 2022, je sicer EU doslej izurila skoraj 60.000 ukrajinskih vojakov, je povedal Črnčec. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je po njegovih navedbah izrazil željo, da bi jih do zime izurili skupno 75.000.

Josep Borrell
Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell (Foto: PROFIMEDIA)

“Urjenje ukrajinskih vojakov v Ukrajini bi morda bilo ustreznejše. Nekatere članice so bile pripravljene to sprejeti, druge pa so bile zadržane. Nazadnje smo se odločili, da bo urjenje potekalo kar se da blizu Ukrajini, ne pa na njenem ozemlju,” je povedal Borrell.

Borrell je dodal, da urjenje v Ukrajini morda ni tako odločilno, saj so članice, ki so precej stran od te države, zelo uspešne pri urjenju ukrajinskih vojakov in so jih že veliko izurile. So se pa ministri po besedah visokega zunanjepolitičnega predstavnika strinjali z vzpostavitvijo centra za usklajevanje urjenja v Kijevu, da bo urjenje učinkovitejše.

Kot je še povedal državni sekretar Črnčec, Slovenija podpira nadaljnjo pomoč Kijevu. Do konca leta bo predvidoma zaključen tudi dogovor glede sodelovanja v češki pobudi za nakup topniškega streliva za Ukrajino, čemur bo Slovenija namenila milijon evrov.

Na zasedanju so obrambni ministri EU, ki se jim je prek videopovezave pridružil njihov ukrajinski kolega Rustem Umerov, pregledali tudi napredek na področju vojaške pomoči Ukrajini. EU je v več kot dveh letih ruske agresije na Ukrajino slednji namenila za 43,5 milijarde evrov vojaške pomoči, je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje