EU: Letalske družbe naj se izogibajo zračnemu prostoru Libanona in Izraela

Svet 28. Sep 202413:35 0 komentarjev
letalo pristaja
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Agencija EU za varnost v letalstvu in Evropska komisija letalskim družbam zaradi razmer na Bližnjem vzhodu priporočata, naj se izogibajo zračnemu prostoru Libanona in Izraela. Priporočilo velja do 31. oktobra.

Agencija EU za varnost v letalstvu (Easa) je danes sporočila, da skupaj z Evropsko komisijo pozorno spremlja napete razmere na Bližnjem vzhodu in njihov vpliv na civilno letalstvo. Zaradi poslabšanja varnostnih razmer obe letalskim družbam priporočata, naj se do 31. oktobra izogibajo zračnemu prostoru Libanona in Izraela.

“Opaziti je bilo splošno povečanje števila zračnih napadov in poslabšanje varnostnih razmer, kar vpliva na varnost zračnega prostora nad Izraelom in Libanonom,” je v varnostno-informacijskem biltenu sporočila Easa in skupaj s komisijo priporočila, da se v “zračnem prostoru Libanona in Izraela ne opravlja letov na vseh ravneh”.

Easa dodaja, da bo še naprej pozorno spremljala razmere in ocenila, ali se je zaradi razvoja grožnje povečalo ali zmanjšalo tveganje za letalske operaterje EU.

Na Bližnjem vzhodu so se v zadnjih dneh znatno zaostrile razmere, potem ko je Izrael začel obsežne napade na cilje šiitskega gibanja Hezbolah v Libanonu. Ti so doslej terjali več sto smrtnih žrtev, več kot sto tisoč je razseljenih. Izrael je večkrat napadel tudi Bejrut, pri čemer je v petek po lastnih navedbah med drugim ubil vodjo Hezbolaha Hasana Nasralo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!