EU med teroristične organizacije uvrstila ameriško desničarsko skupino Baza

Svet 26. Jul 202419:28 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Evropska unija je na seznam terorističnih organizacij uvrstila desničarsko skupino Baza, ustanovljeno v ZDA, a dejavno v več državah, tudi v Evropi. Proti njej je zdaj uvedla sankcije. Ob tem je Svet EU obnovil že obstoječi seznam sankcioniranih oseb, skupin in pravnih oseb. Med njimi ostajata Islamska država in palestinsko islamistično gibanje Hamas.

Baza (“The Base”) je organizacija desničarskih skrajnežev, vpletenih v teroristična dejanja, ki jo je leta 2018 ustanovil ameriški državljan Rinaldo Nazzaro, so sporočili iz Sveta EU. Kasneje se je preselil v Sankt Peterburg in prevzel rusko državljanstvo, je navedel Center za strateške in mednarodne študije (CSIS) s sedežem v Washingtonu.

EU je proti organizaciji uvedla sankcije, ki vključujejo prepoved potovanja, zamrznitev kakršnih koli sredstev v Evropi in prepoved državljanom EU ali podjetjem, da zagotavljajo sredstva organizaciji. Sankcije so v veljavi z današnjim dnem. Baza želi “pospešiti padec vlade ZDA, spodbuditi rasno vojno in vzpostaviti etnično čisto državo belcev”, je v sodnih dokumentih zapisal ameriški Zvezni preiskovalni urad FBI, njihovo vsebino pa povzema BBC.

Člani skupine delujejo v ZDA in več drugih državah, vključno z Veliko Britanijo, Avstralijo, Kanado, Švedsko in Nizozemsko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svet EU je danes obnovil tudi seznam oseb, skupin in pravnih oseb, za katere veljajo omejevalni ukrepi za boj proti terorizmu, pri čemer je s seznama odstranil eno umrlo osebo. V veljavi tako ostajajo sankcije proti 15 osebam ter 22 skupinam in pravnim osebam, med katerimi sta tudi Islamska država in palestinsko islamistično gibanje Hamas.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!