EU ne priznava legitimnosti venezuelskega predsednika Madura

Svet 29. Avg 202420:40 1 komentar
Josep Borell
Foto: PROFIMEDIA

Evropska unija ne priznava demokratične legitimnosti venezuelskega predsednika Nicolasa Madura. "De facto bo ostal predsednik. Vendar pa zavračamo njegovo demokratično legitimnost na podlagi rezultatov, ki jih ni mogoče preveriti," je stališče Sveta EU.

Evropska unija ne priznava demokratične legitimnosti venezuelskega predsednika Nicolasa Madura, ki je bil konec julija znova izvoljen za predsednika države, je po današnjem zasedanju zunanjih ministrov članic unije v Bruslju sporočil njen visoki zunanjepolitični predstavnik Josep Borrell.

“De facto bo ostal predsednik. Vendar pa zavračamo njegovo demokratično legitimnost na podlagi rezultatov, ki jih ni mogoče preveriti,” je stališče Sveta EU, v katerem se sestajajo ministri, o legitimnosti Madura po neformalnem zasedanju povzel Borrell.

Po njegovih besedah namreč venezuelske oblasti kljub pozivom, tudi s strani EU, še vedno niso objavile uradnih zapisnikov z volišč, ki bi podprli rezultate volitev.

Na teh je konec julija po navedbah pristojnih venezuelskih oblasti dosedanji predsednik Maduro premagal kandidata opozicije Edmunda Gonzaleza Urrutio.

Ta je danes zunanje ministre EU tudi nagovoril prek video povezave. Kot je povedal Borrell, jim je predstavil volilne zapisnike, ki kažejo na njegovo zmago.

Ministri držav članic so se strinjali, da bodo še naprej podpirali opozicijo in branili demokratični proces, je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik. Dodal je, da so venezuelske oblasti pozvali, naj konča represijo nad svojimi nasprotniki. Podprli pa so tudi prizadevanja držav iz regije za vzpostavitev dialoga, ki bi omogočil demokratičen prenos oblasti v Venezueli.

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je na zasedanju poudarila, da morajo rešitve prihajati iz regije, EU pa mora regionalne pozive podpreti, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje