EU se zaradi protestov proti rudniku ne bo umaknila iz partnerstva s Srbijo

Svet 21. Avg 202421:05 0 komentarjev
protest Beograd Rio Tinto
Sobotni protest proti izkopavanju litija v Beogradu (Foto: Profimedia)

EU ostaja popolnoma zavezana strateškemu partnerstvu s Srbijo o trajnostnih surovinah, so po poročanju portala Euronews zagotovili v Evropski komisiji.

V Srbiji zaradi načrtovanega rudnika litija že dlje časa potekajo množični protesti, za katere srbske oblasti obtožujejo tudi zahod. EU ob tem poudarja, da ostaja popolnoma zavezana strateškemu partnerstvu s Srbijo o trajnostnih surovinah.

“Mislim, da pomena sporazuma s Srbijo ne moremo količinsko ovrednotiti,” je v torek po poročanju Euronewsa novinarjem dejala tiskovna predstavnica za trgovino pri Evropski komisiji Johanna Bernsel.

“Lahko rečem, da ostajamo v celoti zavezani partnerstvu kot takemu in okoljskim standardom, ob dejstvu, da morajo biti okoljski standardi skladni z zakonodajo EU,” je dodala.

Srbi menijo, da je rudnik zdravju škodljiv

Okoljski aktivisti v Srbiji menijo, da je pridobivanje litija oz. projekt Jadar, ki ga v dolini reke Jadar na zahodu države načrtuje britansko-avstralski rudarski velikan Rio Tinto, škodljiv za zdravje ljudi in okolje, ter mu že ves čas nasprotujejo. Njihovi protesti so se zaostrili po nedavnem podpisu sporazuma med Srbijo in EU o strateškem partnerstvu o trajnostnih surovinah, med katere sodi tudi litij.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je proteste pred časom označil za poskus rušenja oblasti, za katerim stojijo tudi zahodne države. EU je njegove obtožbe odločno zavrnila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!