EU tožijo, ker za energetske velikane uvaja poseben davek na dobiček

Traders work on the floor of the NYSE in New York
Brendan McDermid/REUTERS

Ameriški energetski velikan ExxonMobil toži Evropsko unijo, da bi preprečil uvedbo posebnega davka na dobiček, poroča BBC. Tega je Evropska komisija predstavila septembra in načrtuje obdavčitev energetskih podjetij, ki so se letos okoristila zaradi dogodkov, na katere niso imeli vpliva.

Energetska podjetja beležijo občutno večje prihodke ob prodaji nafte in plina, predvsem na račun težav in skrbi, ki jih je povzročil ruski napad na Ukrajino.

V luči zapisanega EU predlaga davek na dobiček oziroma tako imenovani “windfall tax” za omenjena podjetja, ki so se letos okoristila zaradi dogodkov, na katere sicer niso imela vpliva.

Dobiček v zadnjem četrtletju: 20 milijard dolarjev

Ameriški energetski velikan ExxonMobil zdaj Bruselj obtožuje prekoračitve pravnih pristojnosti, ukrep evropske komisije pa so označili za “kontraproduktivnega”, piše BBC. Ob tem je vredno omeniti, da je ExxonMobil oktobra poročal o četrtletnih rezultatih: dobiček je v zadnjem četrtletju znašal skoraj 19 milijard evrov oziroma 20 milijard dolarjev.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je septembra predstavila načrt za velika naftna, plinska in premogovniška podjetja, ki bi plačala “krizni prispevek” na svoje povečane dobičke v letu 2022.

Takrat so napovedali 33-odstotni davek na letošnji dobiček, kar je več kot 20-odstotno povečanje v primerjavi s povprečjem zadnjih treh let.

Odločitev je v rokah sodišča

ExxonMobil je medtem že vložil tožbo na luksemburško Splošno sodišče Evropske unije, v katerem trdi, da dajatev odvrača investicije, hkrati pa spodkopava tudi zaupanje investitorjev.

“To, ali bomo investirali tukaj, je v prvi vrsti odvisno od tega, kako privlačna in globalno konkurenčna bo Evropa,” je za Reuters povedal tiskovni predstavnik ExxonMobil Casey Norton.

Elektrièni daljnovodi elektrika energetika
Žiga Živulović jr./BOBO

Na srečanju investitorjev, ki je potekalo na začetku decembra, je finančni direktor ExxonMobila ocenil, da bi predstavljeni davek na dobiček podjetje stal več kot dve milijardi dolarjev.

Evropska komisija je glede komentarjev energetskega velikana za Financial Times že dejala, da si “delajo opomnike” pri tožbi ter da je zdaj odločitev v rokah Splošnega sodišča.

Z dajatvami do 140 milijard evrov

EU se že od poletja trudi povečati neodvisnost od ruskih energentov, zaradi česar mrzlično išče alternative, ki so hkrati dražje od obstoječih rešitev.

Evropski resorni ministri pravijo, da lahko od različnih proizvajalcev elektrike in dobaviteljev, ki ustvarjajo nadpovprečne dobičke, z dajatvami dobijo 140 milijard evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.