Evropa obeležuje dan spomina na žrtve totalitarnih režimov

Slovenija 23. Avg 202407:34 4 komentarji
AUSCHWITZ BIRKENAU DRUGA SVETOVNA VOJNA KONCENTRACIJSKO TABORISCE
Foto: Srdjan Zivulovic/Bobo

Ob dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki ga danes obeležujemo v Evropi, bo več dogodkov potekalo tudi v Sloveniji.

Evropa danes obeležuje dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, pri čemer so pri Evropski komisiji izpostavili pomen ohranjanja zgodovinskega spomina, enotnosti, spoštovanja in demokracije. Več dogodkov v spomin na žrtve totalitarnih režimov bo danes potekalo tudi v Sloveniji.

“Nihče več ne bi smel trpeti v totalitarnem režimu. Demokracija je dobrina, ki je ne smemo jemati za samoumevno, nenehno jo je treba negovati,” so v skupni izjavi poudarili podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova, komisar za pravosodje Didier Reynders in komisarka za enakost Helena Dalli.

“Bistveno je, da ohranjamo zgodovinski spomin […], da se soočimo s preteklostjo in zagotovimo, da se ta ne bo ponovila. Le z enotnostjo in spoštovanjem drug do drugega, naše zgodovine in pogledov na prihodnost lahko še naprej ohranjamo demokracijo, pravno državo, mir in svobodo,” so dodali.

Več spominskih dogodkov tudi v Sloveniji

Ob dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov bo danes več spominskih dogodkov potekalo tudi v Sloveniji.

Delegacija Študijskega centra za narodno spravo, Vojaškega vikariata Slovenske vojske in Nadškofije Ljubljana bo popoldan položila cvetje pred spominskimi obeležji v Ljubljani – ob spominski plošči pred ameriškim veleposlaništvom, pred zaporniškimi celicami na Beethovnovi in pred spomenikom žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu.

Zatem bo v stolnici sv. Nikolaja potekala maša, ki jo bo daroval ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, sledila bo še akademija s slavnostnim nagovorom nekdanjega predsednika Boruta Pahorja. Ob tem bodo v nekdanjem taborišču Kidričevo na Štajerskem odkrili spominsko ploščo, posvečeno žrtvam medvojnega in povojnega nasilja.

Evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki ga v Sloveniji obeležujemo od leta 2012, je Evropski parlament z resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu razglasil leta 2009. Za dan obeležitve je izbral dan, ko sta nacistična Nemčija in komunistična Sovjetska zveza leta 1939 sklenili pakt Molotov-Ribbentrop, ki mu je sledil začetek druge svetovne vojne.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje