Evroposlanci predlagajo večji proračun za 2025, v parlamentu prišlo do spora

Svet 24. Okt 202420:35 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Evropski poslanci so včeraj za leto 2025 predlagali proračun EU v višini skoraj 201 milijarde evrov, kar je za 1,24 milijarde evrov več od predloga Evropske komisije. Proračun se osredotoča na izboljšanje življenja ljudi, konkurenčnosti in reševanje trenutnih izzivov. Z njim poslanci tudi nasprotujejo znižanju prispevkov za bistvene programe Evropske unije.

Predlog proračuna predvideva skoraj 201 milijarde evrov za prevzem obveznosti in 153,5 milijarde evrov za odobritve plačil. Z njim poslanci želijo okrepiti programe, ki so ključni za reševanje izzivov na področju zdravstva, podnebnih sprememb in migracij, ter okrepiti podporo mladim, ljudem, ki so jih prizadele naravne nesreče, in regijam v geopolitičnih in humanitarnih krizah.

“Zahtevamo povečanje sredstev za ukrepe na področju zdravja za 110 milijonov evrov, dodatnih 70 milijonov evrov za program Erasmus+, 42 milijonov evrov za zaščito naših državljanov pred posledicami naravnih nesreč, dodatnih 96 milijonov evrov za kmetijstvo, 120 milijonov evrov za humanitarno pomoč ter 110 milijonov evrov za vzhodno in južno sosedstvo,” je pojasnil posebni poročevalec za proračun EU za leto 2025 Victor Negrescu (S&D).

Evropski poslanci so prepričani tudi, da se sredstva za nekatere bistvene programe EU, kot denimo program Erasmus+, ne bi smela zmanjšati, je sporočil Evropski parlament.

Pogajalci bodo sedaj v roku treh tednov skušali najti kompromis med parlamentom in Svetom EU, da bi dosegli dogovor o proračunu za naslednje leto, o katerem bo nato glasoval parlament.

V parlamentu je sicer prišlo tudi do spora med poslanci pri glasovanju o resoluciji glede porabe sredstev EU za gradnjo ovir na mejah in centrov za pridržanje v tretjih državah, poroča portal Politico.

Evropska ljudska stranka (EPP), ki se je glede tega sprva dogovarjala s socialisti in demokrati (S&D), skupino Renew in Zelenimi, se je v zadnjem trenutku postavila na stran Evrope suverenih narodov (ESN) in drugih, ki so zahtevali amandma za okrepitev sredstev za gradnjo ovir na mejah EU in preučitev razvoja centrov za pridržanje v tretjih državah.

Zaradi tega so S&D, Renew in Zeleni in druge skupine glasovali proti celotni resoluciji, ki na koncu ni bila sprejeta.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!