Evroposlanci želijo pojasnila o izvoru premoženja tudi od Marte Kos

Svet 04. Okt 202407:56 0 komentarjev
Marta Kos
Marta Kos (Foto: Saša Despot/BOBO)

Evroposlanci želijo dodatna pojasnila o premoženju od kar 23 kandidatov za evropske komisarje oziroma komisarke. Poslali jim bodo sklop dodatnih vprašanj, na katera bodo morali odgovoriti. Nekaj kandidatov, ki so prijavili veliko premoženje, pa bo moralo pojasniti njegov izvor. Med njimi je po poročanju Politica tudi Marta Kos.

Samo trije od 26 novih kandidatov in kandidat za evropske komisarje, katerih preteklost so preverjali poslanci Evropskega parlamenta, so na seji, ki je bila opisana kot “kaotična”, dobili zeleno luč. To pomeni, da evropski poslanci od njih ne želijo dodatnih pojasnil.

Odbor Evropskega parlamenta za pravne zadeve je ugotovil, da le Poljak Piotr Serafin, Madžar Olivér Várhelyi in Nizozemec Wopke Hoekstra nimajo konflikta interesov, poroča Politico.

Poslanci odbora najprej, še pred zaslišanji, preverijo preteklost kandidatov in kandidatk. Če ugotovijo konflikt interesov, lahko kandidate tudi zavrnejo. Odbor se je po zasedanju, ki je trajalo tri ure in pol, z navadno večino strinjal, da je treba 23 kandidatom za komisarje poslati sklop splošnih vprašanj. Tako bodo lahko posredovali več informacij, saj so bili številni obrazci večinoma prazni, poroča Politico. Kandidati lahko namreč samo izpolnijo izjave in izberejo, na kaj bodo odgovorili.

Kandidati morajo razkriti vse premoženje nad 10.000 evri, zato se je poslancem zdelo težko verjetno, da je o tem poročalo le nekaj kandidatov. Vodja politične skupine Levica Manon Aubry je bila ogorčena zaradi pomanjkanja transparentnosti postopka. “To je lažni proces, ker ni dovolj časa, da bi opravili ustrezen nadzor. To je lažni proces, ker poteka za zaprtimi vrati,” je dejala.

Poleg splošne zahteve za dopolnitev obrazcev bodo nekateri kandidati prejeli prilagojena vprašanja in ugotovitve o stvareh, ki so jih prijavili ali niso prijavili.

Med kandidati, ki so prijavili obsežno premoženje in bodo morali pojasniti njegov izvor, je tudi slovenska kandidatka Marta Kos, piše Politico. Spomnimo, prijavila je, da ima približno milijon evrov prihrankov. Poleg nje bodo morali dodatna pojasnila o izvoru premoženja podati še Apostolos Tzitzikostas, Raffaelle Fitto, Jozef Síkela in Costas Kadis.

Hrvaška kandidatka Dubravka Šuica bo zaradi potencialnega konflikta interesov morala prodati svoje delnice v ladjarski družbi Atlantska Plovidba v vrednosti 3.684 evrov in delnice v družbi Hrvatski Telekom v vrednosti 2.029 evrov. Nekdanja estonska premierka Kaja Kallas pa bo zaslišana glede lastništva delnic njenega moža v podjetju, ki je povezano z Rusijo.

Poslanci Evropskega parlamenta bodo vprašanja komisarjem poslali v prihodnjih dneh in se ponovno sestali prihodnji teden. Odbor mora v skladu s časovnim načrtom pregled opraviti do 18. oktobra.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!