Evropska komisija ne vidi večjih težav v glifosatu, okoljevarstveniki na nogah

Svet 27. Jun 202414:08 4 komentarji
Glifosat
Foto: PROFIMEDIA

Po navedbah mreže nevladnih organizacij PAN Europe neodvisne raziskave in podatki same industrije pesticidov kažejo, da lahko glifosat škoduje ljudem in okolju. Kljub temu je Evropska komisija zavrnila njihovo zahtevo za revizijo nedavno odobrenega ponovnega podaljšanja dovoljenja za prodajo glifosata v EU do leta 2033. Nevladne organizacije ocenjujejo, da je odgovor komisije nesprejemljiv, zato ga bodo izpodbijale na Sodišču EU.

Mreža nevladnih organizacij PAN Europe, ki se zavzema za zmanjšanje negativnih učinkov pesticidov, in pet njenih članic so komisiji januarja poslale uradno zahtevo za revizijo podaljšanja dovoljenja za prodajo herbicida glifosat v EU, pri tem pa navedle številne pomanjkljivosti dela same komisije, Evropske agencije za varnost hrane (Efsa) in Evropske agencije za kemikalije (Echa).

“Kljub velikim napakam pri delu Efse in Eche je komisija zavrnila revizijo ponovne odobritve glifosata. Nevladne organizacije smo v zahtevi za revizijo obsežno dokazale, da so bile ocene tveganja glede rakotvornosti, genotoksičnosti, nevrotoksičnosti in endokrinih motenj s strani Efse in Eche napačne,” so navedli v PAN Europe.

Po njihovem prepričanju so ugotovitve neodvisnih znanstvenikov sistematično zavrgli ali pa so jim dali veliko manjšo težo, kot včasih tudi desetletje starim študijam, ki jih je pripravila industrija.

“Odgovor komisije je nesprejemljiv. Ljudje in okolje smo vsakodnevno izpostavljeni glifosatu. Neodvisne raziskave in podatki same industrije pesticidov kažejo, da lahko ti pesticidi škodujejo ljudem in okolju. To bi moralo privesti do njihove prepovedi v skladu z zakonodajo EU, vendar Efsa, Echa in Evropska komisija vztrajajo pri podcenjevanju teh dejstev,” je ocenila predstavnica PAN Europe Angeliki Lyssimachou.

Nevladne organizacije bodo odločitev komisije zdaj izpodbijale pred Sodiščem EU. Celoten postopek naj bi trajal približno dve leti.

Po ponovni odobritvi dovoljenje za prodajo glifosata na ravni EU morajo odločitev o tem sprejeti tudi posamezne države članice. Kot je pred kratkim po navedbah PAN Europe posvarilo Sodišče EU, države članice ne smejo ponovno odobriti prodajo proizvodov na osnovi glifosata v primeru kakršnihkoli dvomov o njihovi varnosti.

Glede na številne dokaze o škodi, ki jo lahko ljudem in okolju povzroči glifosat, bi se morale države članice po oceni PAN Europe odločiti za nacionalne prepovedi prodaje pesticidov na osnovi glifosata. Kot poudarjajo, jim to omogoča tudi zakonodaja. Informacije o tem so pri PAN Europe zbrali v dokumentu, katerega so danes posredovali ministrom za zdravje in kmetijstvo EU.

Predlog Evropske komisije, da se dovoljenje za prodajo glifosata v EU podaljša do konca leta 2033, lani dvakrat ni prejel kvalificirane večine, torej podpore najmanj 15 od 27 držav članic, ki skupaj predstavljajo najmanj 65 odstotkov celotnega prebivalstva EU, prav tako ni kvalificirana večina članic glasovala proti. V skladu z zakonodajo EU je nato Evropska komisija ob koncu leta sama sprejela končno odločitev.

Slovenija je, kot so takrat navedli na kmetijskem ministrstvu, glasovala skladno s stališči vlade. Ta se zavzema za prepoved uporabe glifosata, pri čemer pa da je treba zagotoviti ustrezno prilagoditveno obdobje za kmetijstvo. Prodajo in uporabo glifosata je treba po mnenju vlade maksimalno omejiti in jo dovoliti samo v kmetijstvu, kjer trenutno še ni ustreznih alternativnih metod.

Evropska komisija je poudarjala, da je predlog pripravila na podlagi obsežnih analiz Efse, Eche in znanstvene skupnosti, ki kažejo, da ni kritičnih točk na področju tveganja za zdravje ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje