Evropska unija odpravila vizume tudi za kosovske Srbe

Svet 22. Jul 202414:43 1 komentar
Kosovski Srb protestira pred vozilom KFOR
Foto: Ognen Teofilovski/REUTERS

Evropska unija je odpravila vizume tudi za državljane Kosova s srbskimi potnimi listi. Uredba bo začela veljati dvajseti dan po objavi v Uradnem listu EU, ko se bo tudi začela uporabljati v vseh državah članicah EU.

Svet EU je danes sprejel uredbo, s katero je odpravil vizume za vstop v Evropsko unijo za državljane Kosova s srbskimi potnimi listi.

Brezvizumski režim bo tako veljal za celotno območje Zahodnega Balkana, so sporočili v Bruslju.

Uredba bo začela veljati dvajseti dan po objavi v Uradnem listu EU, ko se bo tudi začela uporabljati v vseh državah članicah EU. Imetniki potnih listov, ki jih je izdal koordinacijski urad srbske policije, bodo tako lahko v EU potovali brez vizuma za obdobje bivanja 90 dni v katerem koli 180-dnevnem obdobju.

Evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD), ki je bil v Evropskem parlamentu glavni poročevalec za liberalizacijo vizumskega režima za kosovske Srbe, je v odzivu poudaril, da se s tem zaključuje zakonodajni postopek in se približujemo cilju, da bi brezvizumski režim v praksi zaživel čim prej, so sporočili iz njegove pisarne.

Vizumska liberalizacija za tiste s kosovskimi potnimi listi je sicer začela veljati 1. januarja letos. Evropska komisija je novembra lani predlagala, da se tudi za državljane Kosova s srbskimi potnimi listi odpravi vizume za vstop v EU.

Brezvizumski režim za vse druge države Zahodnega Balkana že velja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje