Evropske države, v katerih je javni prevoz (skorajda) brezplačen

Magazin 11. Sep 202211:03 0 komentarjev
nemčija, javni prevoz
PROFIMEDIA

To so evropske države, kjer je javni prevoz brezplačen ali pa neverjetno poceni.

Nemci so letošnje poletje uvedli vozovnico za javni prevoz, s katero so po vsej Nemčiji vozili za pičlih devet evrov na mesec. Tako lokalni prebivalci kot turisti so se lahko za to ceno z vlaki, tramvaji, avtobusi in podzemno železnico vozili kamorkoli in kadarkoli.

nemčija, javni prevoz
PROFIMEDIA

Po podatkih, ki jih navaja punkufer.hr, so Nemci zahvaljujoč temu projektu to poletje prihranili 1,8 milijona ton emisij ogljikovega dioksida – glede na nemško povprečje je to ekvivalent ogljičnega odtisa okrog 20 tisoč ljudi. A nemška mesta niso edina v Evropi, kjer je potovanje z javnim prevozom tako ugodno – ponekod je celo brezplačno.

Recimo v estonski prestolnici Talin, od prvega oktobra pa tudi na Malti, kjer je brezplačen za domačine, zelo ugoden pa za turiste.

V Španiji bodo od 1. septembra do 31. decembra 2022 medkrajevni vlaki popolnoma brezplačni. Španske železnice želijo s tem Špancem priskočiti na pomoč pri obvladovanju vedno višjih življenjskih stroških.

V Avstriji letne vozovnice za avtobuse, tramvaje in vlake v povprečju stanejo le okrog tri evre na dan, medtem ko je cena javnega prevoza na Dunaju celo en evro na dan. Toda cene veljajo zgolj ob nakupu celoletne vozovnice, kar se za turiste, ki državo obiščejo za kratek čas, ne izplača.

Luksemburg pa je leta 2020 postal celo prva država na svetu z brezplačnim javnim prevozom. Tako turisti in Luksemburžani se lahko z avtobusi, vlaki in tramvaji vozijo, ne da bi karkoli zapravili – če le ne potujejo v prvem razredu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!