Evropski center: Pričakujemo povečanje števila primerov opičjih koz v Evropi

Svet 16. Avg 202418:27 0 komentarjev
opičje koze
Foto: PROFIMEDIA

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) pričakuje, da se bo število primerov okužbe z opičjimi kozami v Evropi zaradi povezav z Afriko v prihodnje povečalo, je razvidno z njihove spletne strani. Kljub temu je verjetnost obsežnejše širitve virusa na stari celini po oceni ECDC majhna.

“Zaradi tesnih povezav med Evropo in Afriko moramo biti pripravljeni na večje število uvoženih primerov,” je dan po tem, ko so na Švedskem potrdili prvi primer okužbe z novo različico opičjih koz, povedala vodja ECDC Pamela Rendi-Wagner. Primer okužbe so potrdili tudi v Pakistanu, kjer pa še preučujejo, za katero različico gre.

Kljub temu je verjetnost, da bi v Evropi prišlo do obsežnejše širitve virusa po oceni ECDC majhna, zlasti če bodo uvoženi primeri hitro odkriti in če bodo države izvajale potrebne nadzorne ukrepe.

Strokovnjaki trdijo, da je nova različica opičjih koz verjetno bolj nalezljiva kot prejšnje in da lahko povzroči hujšo okužbo. Vendar pa se virus opičjih koz na splošno ne prenaša zlahka, saj je za to potreben neposreden stik.

Zaradi izbruha nove različice opičjih koz v Afriki je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v sredo razglasila javnozdravstveno krizo globalnih razsežnosti, kar je najvišja stopnja opozorila. Poteza sicer nima konkretnih posledic, njen namen je opozoriti pristojne oblasti po svetu in jih pozvati k pripravi na morebitne izbruhe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!