Evropski finančni ministri: Bančni sistem je odporen, a je treba storiti še več

Gospodarstvo 28. Apr 202318:43 0 komentarjev
Srečanje finančnih ministrov EU na Švedskem.
Caisa Rasmussen/TT News Agency/via REUTERS

Finančni ministri članic unije so danes na Švedskem, ki predseduje Svetu EU, govorili o nedavnih pretresih na tujih bančnih trgih. Evropski bančni sistem je odporen, so sporočili po zasedanju evroskupine, ob tem pa dodali, da je treba storiti še več. Zavzeli so se tudi za vzpostavitev unije kapitalskih trgov.

V ospredju zasedanja finančnih ministrov držav območja z evrom, na katerem so sodelovali tudi ministri tistih članic EU, ki evra nimajo, so bile nedavne težave dveh ameriških bank in švicarske banke Credit Suisse. Kot je povedal predsednik evroskupine Paschal Donohoe, je bila osrednja tema zasedanja hitrost, s katero se je vse skupaj odvilo.

Zasedanje je potekalo na Švedskem, ki predseduje Svetu EU.

“Zadnji dogodki spomnili na tisto, kar moramo še narediti”

“Ob priznavanju hitrosti teh zadnjih dogodkov so vsi ministri in drugi sodelujoči priznali, da naš bančni sistem ostaja odporen in stabilen,” je dejal Donohoe. Močna pravila in strog nadzor sta po njegovih besedah prva obrambna linija.

“Vendarle pa so nas zadnji dogodki spomnili na tisto, kar moramo še narediti. Zato smo govorili o tem, kako naš sistem še okrepiti,” je še povedal. Med drugim je treba okrepiti odpornost. To bi lahko dosegli s prenovo okvirja EU za upravljanje bančnih kriz in jamstva za vloge, ki se osredotoča na manjše in srednje velike banke. Predsednik evroskupine je pozdravil predlog Evropske komisije na tem področju, ki ga je predstavila sredi meseca.

Evrospki finančni ministri so se zavzeli za vzpostavitev unije kapitalskih trgov.
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Poudaril je, da so napredek na teh področjih ter poglabljanje in okrepitev kapitalskih trgov ključnega pomena tako za obvladovanje kriz kot tudi za povečanje investicijske sposobnosti in boljšo prihodnost Evropejcev. “Čas je, da naredimo napredek,” je dejal Paschal Donohoe.

Že sedem predlogov pri uniji kapitalskih trgov

K integraciji kapitalskih trgov pa so se v Stockholmu v skupni izjavi zavezali tudi predstavniki Evropskega parlamenta, Evropske komisije ter švedskega, španskega in belgijskega predsedstva Svetu EU.

Zagotovili so, da bodo upoštevali poziv voditeljev držav članic s konca marca in zakonodajno delo na področju unije kapitalskih trgov zaključili najkasneje do evropskih volitev sredi prihodnjega leta. Komisija je doslej predstavila že sedem predlogov, o katerih se parlament in Svet pogajata, še tri zakonodajne predloge pa bo predstavila v prihodnjih tednih, piše v izjavi.

“Ne moremo si privoščiti čakanja. Kot predstavniki Evropskega parlamenta, držav članic in Evropske komisije želimo pokazati politični pogum in odločnost, da bomo dokončali zakonodajno delo na vseh manjkajočih zakonodajnih predlogih unije kapitalskih trgov,” so zapisali.

Pobuda za unijo kapitalskih trgov, ki izhaja iz leta 2015, je namenjena vzpostavitvi dejanskega enotnega kapitalskega trga v EU, ki bi investitorjem in podjetjem omogočil dostop do vrste finančnih storitev in produktov, ne glede na njihovo velikost in lokacijo.

Med glavnimi temami usklajevanje javnofinančnih politik v EU

Ministri za finance in guvernerji centralnih bank članic, med njimi tudi minister Klemen Boštjančič in guverner Boštjan Vasle, medtem nadaljujejo dvodnevno neformalno zasedanje v Stockholmu. Razpravljajo o vlogi evropskih finančnih trgov pri financiranju prihodnje rasti, obnovi Ukrajine in vloga javnofinančnih politik za zagotavljanje stabilnosti.

Usklajevanje javnofinančnih politik v EU pa je tudi ena od glavnih tem pogovorov ministrov ob robu zasedanja, potem ko je Bruselj ta teden predstavil predlog reforme ekonomskega upravljanja v uniji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!