Evropski liberalci še naprej izgubljajo poslance

Svet 21. Jun 202417:03 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Iz skupine evropskih liberalcev Renew je izstopilo vseh sedem poslancev češke stranke Ano, ki jo vodi nekdanji češki premier Andrej Babiš. V skupini so odločitev pričakovali.

Vseh sedem evropskih poslancev iz vrst populistične stranke Ano nekdanjega češkega premierja Andreja Babiša je zapustilo politično skupino evropskih liberalcev (Renew) in liberalno zavezništvo Alde, je danes sporočil Babiš. Kot razlog je navedel neusklajenost stališč stranke in liberalnih gibanj v Evropskem parlamentu.

Nekdanji češki premier Babiš je danes na novinarski konferenci po navedbah medija Politico sporočil, da sedem evropskih poslancev iz vrst njegove stranke Ano zapušča tako liberalno politično skupino Renew kot zavezništvo liberalnih strank Alde.

“Renew in Alde imata drugačna stališča od stranke Ano,” je pojasnil Babiš. Eden od sedmih novoizvoljenih evropskih poslancev njegove stranke Ondrej Knotek pa je dodal, da skupino Renew zapuščajo, ker “znotraj te skupine ne bodo mogli uresničiti svojega programa” in “ne želijo izdati svojih volivcev”.

Babiševa stranka Ano, ki je junija na evropskih volitvah na Češkem zmagala z nekaj več kot 26 odstotki glasov, je doslej imela pet evropskih poslancev in je bila ena od strank z največjim številom sedežev znotraj skupine liberalcev.

Babiš je bil sicer po navedbah Politica že dlje časa v sporu s ključnimi akterji liberalne skupine, potem ko je njegovo stranko vse bolj odnašalo v populistične vode, nasprotoval pa je tudi evropskemu zelenemu dogovoru in enotni evropski migracijski politiki.

Andrej Babiš
Poslanci stranke Ano “ne želijo izdati svojih volivcev (Foto: PROFIMEDIA)

Odločitev je bila pričakovana

Vodja politične skupine Renew Valerie Hayer je danes dejala, da je bila ta ločitev pričakovana. “Stranka Ano je izbrala populistično pot, ki je nezdružljiva z našimi vrednotami in identiteto,” je dodala. Zavezništvo strank Alde pa je v odzivu sporočilo, da obžalujejo Babišev nadaljnji odmik od liberalnih vrednot, ki jih bodo sami skupaj s svojimi partnerji v Evropskem parlamentu še naprej zagovarjali.

Odhod poslancev Babiševe stranke bo za bolj progresivni del skupine liberalcev tako verjetno pomenil olajšanje, vendar bo hkrati povzročil dodatne skrbi, saj Renew s tem izgublja še sedem poslanskih mest v Evropskem parlamentu.

Liberalce so namreč s tretjega mesta po številu poslancev že izrinili skrajno desni Evropski konservativci in reformisti (ECR), ki se še naprej krepijo. Ni pa še jasno, kateri politični skupini bi se sedaj lahko pridružili evroposlanci iz stranke Ano.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!