Evropski parlament obsodil Orbanov obisk v Moskvi

Svet 17. Jul 202414:47 > 15:15 2 komentarja
Evropski parlament v Strasbourgu
Foto: PROFIMEDIA

Evropski parlament je v Strasbourgu podprl resolucijo o Ukrajini. V njej je ob začetku novega mandata potrdil podporo Ukrajini in pozval članice EU k povečanju vojaške pomoči, obenem pa obsodil nedavni obisk madžarskega premierja Viktorja Orbana v Moskvi. Za je glasovalo 495, proti 137, vzdržalo pa se je 47 evropskih poslancev. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v odgovoru na Orbanovo pismo zapisal, da niso nikoli vodili provojne politike glede Ukrajine, mir pa je možen le z umikom ruskih sil.

Podporo resoluciji so pred glasovanjem napovedali predstavniki petih političnih skupin – Evropske ljudske stranke (EPP), socialistov (S&D), Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), liberalcev (Renew) in Zelenih, v Levici je niso podprli, prav tako so ji odločno nasprotovali skrajno desni Domoljubi za Evropo in Evropa suverenih narodov (ESN).

Evropski parlament je v resoluciji poudaril, da je treba zagotoviti podporo Ukrajini, dokler bo to potrebno in v kakršni koli obliki. Med drugim se je zavzel za razširitev sankcij proti Rusiji.

Viktor Orban na pogovorih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom ni zastopal EU, z obiskom pa je kršil temeljne pogodbe EU in skupne zunanje politike, zato bi morala Madžarska nositi posledice, poudarja Evropski parlament. V resoluciji izraža tudi obžalovanje, da je Madžarska zlorabila pravico veta v Svetu EU in preprečila dodelitev nujne pomoči Ukrajini, ter Budimpešto poziva, naj odpravi blokado financiranja Ukrajine iz Evropskega mirovnega instrumenta.

Pred glasovanjem o prvi resoluciji, ki jo je v tem mandatu sprejel Evropski parlament, je v imenu EPP Andrzej Halick poudaril, da se Ukrajina želi postaviti na noge in si prizadeva za evropsko prihodnost, pri tem ji je treba pomagati. Ukrajinci se borijo za svojo in tudi našo svobodo, zato je naša obveznost, da ji EU zagotovi vojaško pomoč, je dejala vodja politične skupine S&D Iratxe Garcia Perez.

Evropski parlament v Strasbourgu
Foto: PROFIMEDIA

Resolucijo je podprl tudi sovodja ECR Joachim Stanislaw Brudzinski, ki je poudaril, da je treba rusko agresijo in ekspanzionizem zaustaviti, zagotoviti je treba tudi, da bo Putin odgovarjal pred sodišči. Pomoč EU je moralna dolžnost EU, saj bo unija varna le, če bo varna Ukrajina, je dejala Valerie Hayer (Renew). Predstavnik Zelenih Sergey Lagodinsky pa je dejal, da mora biti podpora Ukrajini učinkovita, EU pa ji mora zagotoviti strelivo, bojna letala in sisteme za učinkovito zračno obrambo.

Vodja Domoljubov za Evropo, tretje največje politične skupine v Evropskem parlamentu, Jordan Bardella je ocenil, da je resolucija problematična ne le zaradi podpore pošiljanju več orožja Ukrajini, ampak tudi zaradi obsodbe Orbana spričo obiska v Moskvi. “Ne moremo obtožiti Madžarske, ki je zanesljiva partnerica v čezatlantskih odnosih, ker se želi pogajati in pogovarjati,” je menil.

Resolucije niso podprli tudi v skrajno desni ESN. Po besedah Reneja Auststa, dobave orožja Ukrajini in sankcije proti Rusiji doslej niso pripeljale do miru. Poudaril je, da je zato čas za mirovna pogajanja in je hvaležen Orbanu, ki se zanje zavzema.

Tudi v Levici resolucije ne podpirajo, saj pošiljanje še več orožja Ukrajini ne bo prineslo miru, je v imenu te politične skupine dejal Marti Schirdewan.

Michel v kritičnem odgovoru Orbanu v bran Ukrajini

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel se je v torek v svojem odgovoru ostro odzval na pismo madžarskega premierja, v katerem je ta voditeljem EU prejšnji teden pojasnjeval svoje nedavne poti v tujino.

Orbanu je želel razjasniti več zadev, med drugim je zavrnil očitke, da EU zagovarja provojno politiko glede Ukrajine in zagotovil neomajno podporo Kijevu. “Rusija je agresor in Ukrajina je žrtev, ki izvaja svojo pravico do samoobrambe,” je dejal in dodal, da so politiko glede Ukrajine dorekli s konsenzom na ravni EU.

Foto: Johanna Geron/REUTERS

Predsednik Evropskega sveta je po neuradnih informacijah poudaril ključno politično usmeritev EU, da “brez Ukrajine ne more biti nobene razprave o Ukrajini” in da si unija prizadeva za usklajevanje z vsemi partnerji, tudi s Kitajsko.

“Najbolj neposredna pot do miru je, da Rusija umakne vse svoje sile iz Ukrajine ter spoštuje ozemeljsko celovitost Ukrajine in Ustanovno listino ZN,” je še zapisal Michel.

V svojem pismu je še spomnil, da predsedstvo Sveta EU nima nobene vloge pri zastopanju povezave na mednarodnem parketu, prav tako predsedujoči članici niso podelili nobenega pooblastila, da bi lahko delovala v imenu EU.

Dodal je, da je odgovor na Orbanovo pismo posredoval tudi vsem državam članicam, o izmenjavi pisem pa bo podrobneje seznanil tudi Kijev.

“Mirovna misija” madžarskega premierja, v okviru katere se je srečal s predsedniki Ukrajine, Rusije in Kitajske, pa tudi s predsedniškim kandidatom ameriških republikancev Donaldom Trumpom, je med drugimi članicami EU sprožila veliko kritik. Kritične so bile predvsem do srečanja s Putinom. Zaradi tega je Evropska komisija napovedala, da bo na neformalna zasedanja v organizaciji madžarskega predsedstva v Budimpešti pošiljala zgolj visoke uradnike, in ne komisarjev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje