Fajon podprla Albanijo na poti v EU: “Slovenija je prijateljica”

Svet 26. Avg 202417:55 > 19:06 3 komentarji
tanja fajon v albaniji
Foto: Ministrstvo za zunanje in evrospke zadeve/X

Zunanja ministrica Tanja Fajon je na današnjem srečanju z albanskim kolegom Iglijem Hasanijem v Tirani izrazila podporo Albaniji na poti v Evropsko unijo. Med obiskom se bo sestala še z drugimi predstavniki albanskega političnega vrha, poleg članstva v EU pa bo v ospredju pogovorov še krepitev odnosov in sodelovanja med državama.

“Slovenija je prijateljica Albanije, odnosi so tradicionalno pozitivni. Obstaja veliko priložnosti za nadaljnje sodelovanje, zlasti na področju gospodarstva, izobraževanja in turizma. Kot odločna podpornica širitve Evropske unije Slovenija upa, da bo Albanija lahko čim prej odprla prvi pogajalski sveženj,” je na srečanju z albanskim zunanjim ministrom Iglijem Hasanijem dejala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Pred tem je na omrežju X zapisala tudi, da ji je v čast nagovoriti diplomatsko konferenco veleposlanikov Albanije in državo spodbuditi, naj izkoristi zagon za širitev EU. V nagovoru je med drugim spregovorila o pomenu diplomacije pri soočanju z globalnimi izzivi.

Fajon se je nato sestala še z albanskim premierjem Edijem Ramo, predsednico parlamenta Eliso Spiropali in predsednikom države Bajramom Begajem. “Izmenjala sva poglede na razvoj dogodkov na Zahodnem Balkanu in se strinjala, da je regionalna stabilnost ob izvajanju reform ključna za pot v Evropsko unijo,” je po srečanju s premierjem Ramo zapisala zunanja ministrica na omrežju X.

V pogovorih s predsednico parlamenta Spiropali, ki je tretja ženska na tem položaju v Albaniji, sta medtem poudarili pomen vključevanja žensk in feministične zunanje politike. Govorili sta tudi o članstvu Slovenije v Varnostnem svetu ZN in politični podpori procesu vključevanja Albanije v EU.

Zatem se je Fajon srečala še s predsednikom Begajem. “Slovenija in Albanija sta majhni državi z velikimi ambicijami, ki delita poglede na nekatera najpomembnejša regionalna in globalna vprašanja,” je po srečanju sporočila na omrežju X in znova izrazila upanje, da bo Albanija čim prej postala članica EU.

Namen obiska je krepitev dobrih političnih odnosov in vsestranskega sodelovanja med državama. Obisk bo tudi priložnost za seznanitev z notranjepolitičnimi razmerami v Albaniji in pričakovanji v zvezi s pogajalskim procesom z EU, je sporočilo zunanje ministrstvo.

Slovenija si prizadeva za začetek pristopnih pogajanj Albanije

Slovenija je odločna podpornica Albanije na njeni evropski poti. Vztrajno si prizadeva za začetek pristopnih pogajanj. Januarja je denimo skupaj z Nemčijo predstavila predlog o uporabi kvalificirane večine pri odpiranju pogajalskih sklopov, kar bi lahko pospešilo pristopna pogajanja.

Sodelovanje na gospodarskem področju med Slovenijo in Albanijo je sicer relativno skromno. Lani je obseg blagovne menjave znašal okoli 104,7 milijona evrov, priložnosti za krepitev sodelovanja pa so predvsem v turizmu in kmetijstvu.

Slovenija je Albaniji v okviru razvojnega sodelovanja v zadnjih petih letih namenila 1,3 milijona evrov pomoči. Fajon si bo med obiskom ogledala tudi center za poklicno izobraževanje in usposabljanje za varno hrano, ki je bil vzpostavljen tudi s slovensko pomočjo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje