Fajon pred vrhom Nata: Izpolnili bomo obveznosti do zavezništva

Slovenija 08. Jul 202421:33 10 komentarjev
Zasedanja se bo udeležila tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon
Zunanja ministrica Tanja Fajon (Foto: PROFIMEDIA)

Pred začetkom vrha Nata je slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon dejala, da bo Slovenija izpolnila svoje obveznosti do zavezništva in pomoči Ukrajini. Slovenija bo prispevala, kar lahko, je povedala. "Zavezali smo se, da bomo vsako leto prispevali pet milijonov evrov," je dodala.

Slovenija bo izpolnila svoje obveznosti do zveze Nato in za pomoč Ukrajini, je danes, dan pred začetkom vrha ob 75. obletnici severnoatlantskega zavezništva, v Washingtonu slovenskim novinarjem povedala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Vrha, ki bo trajal do četrtka, se bosta udeležila tudi premier Robert Golob in obrambni minister Marjan Šarec.

“Vrh zavezništva poteka v znamenju vrste odločitev, ki bodo pomembne za varnost v Evropi. Predvsem gre za potrditev enotnosti zavezništva, njegove odvračalne vloge, krepitev obrambnih zmogljivosti, zelo pomembna pa bo nadaljnja tako finančna kot vojaška podpora Ukrajini,” je dejala ministrica, ki je v prestolnico ZDA prispela z obiska v Braziliji.

Kar se tiče javne porabe za vojsko, ki v zadnjem obdobju narašča v večini držav članic, je Fajon dejala, da si Slovenija na vsak način prizadeva zagotoviti dva odstotka BDP za obrambo najpozneje do leta 2030.

Pogajanja o potrditvi zagotovil za nadaljevanje pomoči Ukrajini in njenem približevanju Natu še potekajo in bodo del sklepne deklaracije vrha v četrtek, je dejala in omenila, da bosta ameriški predsednik Joe Biden in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v sredo gostila vrh z voditelji držav, ki so podpisale varnostne sporazume z Ukrajino.

“Pogajanja o varnostnem sporazumu so pri koncu in predvidoma bo to na vladi v sredo, zato pričakujemo povabilo na ta vrh tudi za Slovenijo,” je dejala ministrica in kasneje dodala, da je to sicer vprašanje za premierja Roberta Goloba.

“Vrh se začenja v znamenju novega grozljivega napada ruskih sil na Ukrajino, ki ga je naše ministrstvo odločno obsodilo. Gre za očitno hudo kršitev mednarodnega humanitarnega prava in to se mora takoj končati,” je po enem hujših napadov na Kijev, ki je danes terjal več kot 20 žrtev, raketa pa je zadela tudi otroško bolnišnico, poudarila ministrica.

Glede Natove pomoči Ukrajini je dejala, da bo Slovenija prispevala, kar lahko. “Zavezali smo se, da bomo vsako leto prispevali pet milijonov evrov,” je pojasnila.

Očitno vprašanje, ki se glede prihodnosti zavezništva postavlja vsem udeležencem vrha, je to, ali razmišljajo o prihodnosti po morebitni zmagi republikanca Donalda Trumpa na ameriških volitvah. Ta možnost narašča zaradi sporov znotraj demokratske stranke, ali naj 81-letni Biden odstopi od kandidature. Biden je danes v pismu demokratskim kongresnikom zagotovil, da se iz predsedniške tekme ne umika.

“Seveda intenzivno spremljamo, kaj se dogaja. Ne skrivam, da so demokrati v resnih težavah in čas bo pokazal, kaj se bo zgodilo. Ampak Slovenija bo sodelovala s tistim, ki bo predsednik ZDA in bo krepila severnoatlantske odnose. Seveda so sporočila, ki jih pošilja kandidat Donald Trump Evropi nehvaležna in zaskrbljujoča. Vidi se, da je Amerika zelo razdeljena in čas bo pokazal, kakšen bo izid volitev,” je še dodala Fajon.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje