Spoznala ga je na počitnicah: ko je dobila sporočilo, ni mogla verjeti

Navdih 25. Avg 202419:19 1 komentar
Foto: Skyler Mapes, Giuseppe Morisani

Zgodba Američanke in Italijana o tem, kako je romanca za eno noč prerasla v vseživljenjsko partnerstvo.

Ko je Giuseppe Morisani poslal sporočilo Skyler Mapes, je ona mislila, da je verjetno napačno prebrala.

Giuseppeja je srečala dober teden prej, v baru v Rimu. Neznanca sta se takoj povezala: večerno popivanje, ples in komuniciranje večinoma prek Googlovega prevajalnika. Vrhunec je bil okrog 4. ure zjutraj, ko sta stoje v kuhinji jedla testenine s paradižnikovo omako in skozi okno gledala zvezde.

“Naslednjih nekaj dni sva preživela skupaj,” je Skyler povedala za CNN Travel. “Bilo je tako lepo. Osvobajajoče je bilo biti v Rimu, biti mlad …”

Skyler in Giuseppe sta si izmenjala telefonski številki, nista pa si obljubila, da se bosta spet srečala. Nato pa je Giuseppe poslal sporočilo, ki mu Skyler ni mogla povsem verjeti: “Res te hočem videti,” je zapisal. “Rad bi, da prideš v Kalabrijo spoznat mojo mamo.”

Srečanje v Rimu

Bil je avgust 2014 in Skyler je bila v svojih zgodnjih 20-ih, ameriška študentka arhitekture na praksi v podjetju v Barceloni v Španiji.

Za Skyler je bilo to poletje izjemna priložnost za potovanje po Evropi. Tako so s sostanovalci, ki so bili tudi mladi arhitekti, prišli v Rim. Skyler je takoj prevzela lepota mesta – rimske izkopanine, neverjetna hrana, hrup in živahnost.

Drugi večer v Rimu je Skyler v natrpanem baru srečala Giuseppeja Morisanija. “Oh, res je srčkan,” se svojih takratnih misli spominja Skyler.

Toda Giuseppe ni znal prav dobro angleško, ona pa skoraj nič italijansko. Poskušala sta se sporazumevati v “špangleščini”. Skyler je znala špansko, Giuseppe pa jo je deloma razumel zaradi podobnosti z italijanščino. Včasih sta si pomagala z Googlovim prevajalnikom na telefonih.

V bistvu pa tisto prvo noč – in preostanek vikenda – besede niso imele velikega pomena. Komunicirala sta z govorico telesa, nasmehi na njunih obrazih pa so povedali vse.

Skyler ni razmišljala o prihodnosti ali sanjarila o življenju z Giuseppejem. Uživala je, ko se je prepustila nepričakovani počitniški romanci.

Giuseppe – ki je leta 2014 delal kot osebni trener in študiral ekonomijo – pa pravi, da je takoj vedel, da hoče Skyler za vedno v svojem življenju. “Zaljubljen sem bil od trenutka, ko sem jo prvič videl. Dobesedno,” opisuje danes. “Na koncu tistega večera sva pri mojem prijatelju doma kuhala in jedla testenine ter gledala zvezde. Ostale tri dni sva preživela skupaj. Predstavil sem ji Rim in jo peljal v njegove najbolj ljubke in romantične kotičke.”

Kolosej v Rimu
PROFIMEDIA

Po koncu prelepega vikenda je bil Giuseppe prepričan, da se bosta s Skyler spet videla. Ni ga skrbela niti razdalja niti to, da ima Skyler namen zapustiti Evropo. Prepričan je bil, da bo ljubezen zmagala.

Vabilo presenečenja

Giuseppe je odraščal na jugozahodu Italije, v Kalabriji – regiji, znani po čudoviti obali, rimskih izkopaninah in slikovitih vaseh. Tja se je rad vračal, kadar je le mogel.

Takoj ko je spoznal Skyler, je Giuseppe začel sanjariti o tem, da bi ji razkazal svojo domačo pokrajino in – kar je najpomembneje – jo predstavil svoji materi.

Mama, na katero je bil Giuseppe še posebej tesno navezan, je takoj izrazila zanimanje za srečanje z Američanko, ki je osvojila srce njenega sina.

Skyler pa se je potovanje po Italiji, da bi srečala mamo fanta, ki ga je pravkar spoznala, zdela malce nenavadna ideja. Od Rima do Kalabrije je sedem ur vožnje z avtomobilom. Ker ni bila prepričana, kaj naj stori, se je Skyler posvetovala s sostanovalci iz Barcelone.

Potem ko so preučili vse prednosti in slabosti ter morebitne pasti, so prijatelji sklenili, da bi morala Skyler prikimati Giuseppejevemu predlogu – a pod pogojem, da jo pride on najprej obiskat v Španijo. Brez težav se je strinjal in čez nekaj tednov je pozvonil na vratih stanovanja, kjer je Skyler živela s sostanovalci.

Badolato, Kalabrija, Italija
Kalabrija (Foto: PROFIMEDIA)

Vse se je lepo izšlo, Giuseppe se je razumel tudi s sostanovalci in na koncu kuhal za vse. “Z Giuseppejem hodila na zmenke in preživljala čas skupaj. Bilo je res zabavno, ker še nikoli prej ni bil v Barceloni,” se spominja Skyler

“Bil sem tako navdušen, da sem videl Skyler,” pravi Giuseppe. “Bil sem res zaljubljen. Potovati zaradi ljubezni je drugače – ko te zadene, pripravljen si narediti vse.”

Skyler in Giuseppe sta se potepala po muzejih in občudovala napol zgrajeno, mogočno katedralo Sagrada Familia. Do konca tedna je bila Skyler že navdušena nad možnostjo, da se bosta skupaj vozila po Italiji.

“Počutila sem se veliko bolje, ker sem ga bolje spoznala,” opisuje Skyler. Še vedno pa je bila nekoliko zaskrbljena zaradi ideje, da bi tako hitro spoznala Giuseppejeve starše. “Vsekakor sem bila živčna, a gre za različne kulture, oni to tako počnejo,” se spominja svojih misli.

Sagrada Familia
PROFIMEDIA

Izlet v Kalabrijo

Nekaj ​​tednov pozneje je Skyler odletela v Rim in skočila v Giuseppejev avto, Odpravila sta se na pot do južnega konca Italije.

Ko sta prispela v hišo Giuseppejevih staršev, je bila noč. Skyler je stopila iz avta in se ozrla, da bi se orientirala. Giuseppeja je vprašala, ali sta blizu morja, in potrdil je, da sta čisto na obali. Skyler je bila takoj navdušena – odraščala je ob oceanu v Kaliforniji in oboževala je plažo. Vendar se je še vedno počutila nekoliko prestrašeno.

Nato pa sta Giuseppejeva mama in oče odprla vrata ter Skyler toplo objela. Giuseppejeva mama je stregla okusno kalabrijsko hrano, Giuseppejev oče pa se je tiho hihital, ko je Skyler poskušala neuspešno zavrniti tretji in četrti obrok. “Mama jo je imela rada od vsega začetka. Moj oče tudi. Od tistega prvega dne,” pravi Giuseppe. “Videla sta, kako srečen sem.”

Giuseppejevi starši niso govorili veliko angleško, a so s humorjem in prijaznostjo krmarili čez jezikovne ovire.

Naslednje jutro se je Skyler zbudila ob vonju kave in svežega peciva. Zajtrkovala je na balkonu in gledala bleščeče morje, ki se je razprostiralo pred njo. “Pogled na vodo je bil spektakularen. To je Sredozemlje, super čisto morje. Kalifornija ima čudovite plaže, a nič se ne more primerjati z Jonskim morjem,” je prepričana.

Skyler je spoznala tudi njegovo razširjeno družino in uživala v trenutkih z Giuseppejem.

Zveza na daljavo

Skyler in Giuseppe sta zapustila Kalabrijo z načrti, da se ponovno srečata v Barceloni. Ko je po naključju Skylerina mama čez nekaj tednov obiskala Španijo, se je Skyler zdelo edino primerno, da jo Giuseppe spozna, glede na to, da je sama pravkar spoznala skoraj vse člane njegove družine.

“Bilo je res zabavno,” se spominja Skyler. “Moja mama ga je imela zelo rada.”

Giuseppe in Skyler sta ostala v stikih in se obiskovala v Rimu in Barceloni. Toda kmalu se je Skylerino pripravništvo končalo in morala se je vrniti v ZDA. “To je bilo najtežje, saj sva morala vsake tri mesece potovati med ZDA in Italijo,” pravi Giuseppe.

Skoraj dve leti sta imela zvezo na daljavo in sčasoma sta začela razpravljati o dolgoročni prihodnosti. Oba sta se želela poročiti in Giuseppe je dejal, da se želi preseliti v ZDA. To je postal cilj. Leta 2015 je Giuseppe na obisku v ZDA zasnubil Skyler.

“Preden sva lahko razmišljala o poroki, sva morala iti skozi postopek pridobivanja zelene karte, kar ni seksi postopek,” pravi Skyler.

Ko sta uredila dokumente, sta se lahko zazrla v prihodnost. Leta 2016 sta se poročila v San Franciscu. Skyler pravi, da je med svojim poročnim slavjem občutila val olajšanja, da je zveze na dolgo razdaljo končno konec – ter izjemen občutek sreče in zadovoljstva ob pogledu na prihodnje življenje z Giuseppejem. Giuseppe je bil presrečen, ker mu ni bilo več treba odštevati dni do ponovnega snidenja.

Foto: Skyler Mapes, Giuseppe Morisani

Partnerja tudi v poslu

Giuseppe je bil vesel, da se je preselil v ZDA – v Kaliforniji se je takoj počutil kot doma, predvsem zato, ker je bila tam Skyler.

Giuseppe, že vse življenje gurman, je zelo užival tudi v okušanju raznolike kalifornijske kulinarike. Imel je samo eno pritožbo: pomanjkanje kalabrijskega oljčnega olja. Ko je prvič šel v trgovino z živili in ugotovil, da ni na voljo oljčnega olja iz južne Italije, kaj šele iz njegove domače regije, je bil osupel. “Svojo mamo je prosil, naj nama pošlje oljčno olje iz Kalabrije v ZDA,” se spominja Skyler. “In potem je še kup najinih prijateljev reklo, ali ga lahko pošlje še zanje.”

Ob navdušenju prijateljev nad kalabrijskim oljem sta se Skyler in Giuseppe začela spraševati, ali obstaja vrzel na trgu, ki bi jo lahko zapolnila. Sčasoma je iz te ideje nastalo EXAU Olive Oil – uspešno podjetje za oljčno olje, ki ga vodita skupaj.

Odkar je njuna blagovna znamka dostopna na trgovskih policah v ZDA, je življenje Giuseppeja in Skyler postalo vrtinec doživetij. Oprah Winfrey je njuno olje uvrstila na svoj seznam “Najljubše stvari”. Skyler se je leta 2021 uvrstila na Forbesov seznam “30 pod 30“. Skyler in Giuseppe sta skupaj napisala knjigo “The Olive Oil Enthusiast” (Navdušenec nad oljčnim oljem).

Par je nato zapustil ZDA in se preselil v Kalabrijo, da bi imel nadzor nad pridelavo oljk in proizvodnjo.

olivno olje, oljčno olje
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/BOBO

Zdaj živita v hiši ob Jonskem morju, obdana s čudovitimi oljkami. Še vedno potujeta v ZDA – da obiščeta svoje ljubljene in ameriški sedež EXAU Olive Oil v Teksasu.

Uspešno lastništvo podjetja je okrepilo njuno že tako trdno zvezo. “Skupaj gradiva ta posel in širiva odnos. Najina vez je neopisljiva,” pravi Skyler. “To je težko opisati, ker nisva le romantična partnerja, ampak tudi najboljša prijatelja, skupaj sva 24 ur na dan, 7 dni v tednu in tudi delava skupaj. Torej sva si zelo, zelo, zelo blizu.”

Ne komunicirata več prek Googlovega prevajalnika – Giuseppe govori angleško, Skyler pa italijansko. Skyler pravi, da so njuni začetki z jezikovnimi ovirami postavili močan temelj in dobro komunikacijo, saj ni bilo prostora za nianse ali nejasnosti. To se je izkazalo za bistveno na skupni poti v življenju.

Desetletje po njunem prvem srečanju v Rimu Skyler in Giuseppe čustveno razmišljanja o vsem, kar sta preživela in skupaj dosegla. “Če se ne bi srečala ravno tisti dan, ne bi ustanovila podjetja, nič se ne bi zgodilo … Počutim se preprosto srečno. Zdi se mi, da je življenje zelo dobro zaokroženo,” pravi Skyler. “Nisem verna oseba, sem pa duhovna. Mislim, da me je tisto noč nekaj vodilo proti Giuseppeju. Da sem ga morala srečati, da bi lahko izkusil to vrsto ljubezni in odnosa.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje