FBI tarča očitkov zaradi pomanjkljivih preiskav obtožb o spolnih zlorabah otrok

Svet 29. Avg 202420:06 0 komentarjev
FBI
Foto: PROFIMEDIA

FBI je v letih po razvpitem zavajanju pri preiskavi osramočenega zdravnika ameriške reprezentance v gimnastiki Larryja Nassarja nadaljeval pomanjkljive preiskave obtožb o spolnih zlorabah otrok, kaže v četrtek objavljena revizija generalnega inšpektorja pravosodnega ministrstva, ki jo navajajo ameriški mediji.

Zaradi teh napak so številne obtožbe o spolnih zlorabah otrok več mesecev ostale nerešene, mladoletniki pa so bili še naprej žrtve, ugotavlja revizija.

Revizija je sledila vprašanjem, ki jih je najvišji nadzornik ministrstva sprožil med preiskavo o tem, kako je FBI preiskoval obtožbe proti Larryju Nassarju. Ta preiskava je odkrila, da se višji uradniki FBI v Indianapolisu na obtožbe o Nassarju niso odzvali s potrebno resnostjo in nujnostjo. Inšpektor je tudi ugotovil, da je regionalni urad FBI naredil več temeljnih napak, med drugim o obtožbah ni obvestil državnih ali lokalnih organov pregona in ni sprejel ukrepov proti nadaljevanju Nassarjevih zločinov.

FBI je od objave poročila leta 2021 sprejel več ukrepov v zvezi z načinom poročanja, preiskovanja in dokumentiranja obtožb o spolnih zlorabah otrok. Kljub tem spremembam je generalni inšpektor sedaj ugotovil, da uslužbenci FBI pogosto tudi v drugih primerih niso ustrezno poročali o domnevnih zlorabah otrok lokalnim organom pregona.

Le 17 od 327 primerov domnevnih zlorabah zadostil zahtevam

V skoraj polovici od 327 primerov, pregledanih v okviru revizije, je generalni inšpektor ugotovil, da FBI ni upošteval zahteve po poročanju o domnevnih zlorabah lokalnim organom pregona. Le 17 odstotkov primerov je bilo prijavljenih z vso zahtevano dokumentacijo.

FBI je po objavi zadnjega poročila sporočil, da zagotavljanje varnosti in zaščite otrok ni le prednostna naloga agentov FBI, temveč je to dolžnost, ki so jo zavezani izpolnjevati z najvišjimi standardi.

Ministrstvo za pravosodje je letos z več kot 100 Nassarjevimi žrtvami doseglo poravnavo o odškodnini v višini 138,7 milijona dolarjev zaradi napak FBI pri preiskovanju primera spolnega napada. Nassar je bil zaradi spolnih zlorab obsojen na skupaj 175 let zapora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!