Francija bo zaradi “resnih groženj” znova podaljšala nadzor na mejah

Svet 23. Okt 202421:50 0 komentarjev
Francoska policija
Foto: PROFIMEDIA

Francija se je odločila, da bo do 30. aprila 2025 ohranila nadzor na notranjih mejah. Francoske oblasti skrbijo predvsem aktualne teroristične grožnje in nezakonite migracije.

Francija bo zaradi številnih varnostnih groženj podaljšala nadzor na vseh notranjih mejah, tako kopenskih, morskih in zračnih, in sicer z Luksemburgom, Belgijo, Nemčijo, Italijo in s Švico ter Španijo.

Kontrole na vseh notranjih mejah je Francija sicer uvedla 1. maja in velja do 31. oktobra. A je po pisanju portala The Brussels Times Evropsko komisijo obvestila o nameri podaljšanja nadzora, ki bi trajal od 1. novembra do konca aprila 2025.

Razlogi za odločitev so “stalni migracijski pritisk na zunanjih schengenskih mejah” in “znaten porast nedovoljenih prehodov,” pa tudi “pritiski na sprejemni sistem” in “okrepljene teroristične grožnje”. Francoski organi pregona zaznavajo tudi porast nasilja med prebežniki, zlasti na severnih obalnih območjih, še poroča The Brussels Times.

“Resne grožnje javnemu redu in notranji varnosti”

Schengensko območje ali na kratko schengen je območje odpravljenih notranjih meja držav Evropske unije. Je eden izmed stebrov evropskega povezovanja in sodelovanja ter naj bi bilo največje območje prostega gibanja na svetu, piše na uradnih spletnih straneh EU. Zakon o schengnu, ki so ga sprejeli v Bruslju, pa državam članicam omogoča začasno ponovno uvedbo nadzora na notranjih mejah v “primeru resne grožnje javnemu redu ali notranji varnosti”.

A zakon ob tem poudarja, da se ukrep lahko uporabi le v skrajnih primerih in izrednih razmerah. Francija v svojem pojasnilu Komisiji opozarja na “resne grožnje javnemu redu in notranji varnosti, ki jih predstavljajo teroristične dejavnosti na visoki ravni”.

Še zdaleč pa Francija ni edina država v schengenskem prostoru, ki pregleduje potnike na mejah z drugimi državami članicami EU. Sredi septembra je začasne mejne kontrole namreč uvedla tudi Nemčija.

Ponovno podaljšanje nadzora pa je ta teden napovedala tudi Avstrija, pri čemer se je med drugim sklicevala na “tveganja, povezana z nezakonitimi migracijami, na primer po balkanskih poteh”.

Schengen
Foto: PROFIMEDIA

Mejni varnostni nadzor so medtem okrepile tudi Danska, Norveška in Švedska. Omejitve so uvedli 12. maja, predvidoma bodo veljale do 11. novembra, a naj bi prosile za podaljšanje.

Državne meje ob tem nadzira tudi Slovenija. Pred poletjem je podaljšala nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko. Za novo podaljšanje nadzora se je Slovenija odločila, potem ko je Italija napovedala šestmesečno podaljšanje nadzora na meji s Slovenijo.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!