Levica in liberalci strnili vrste: umikajo kandidature, da bi premagali desnico

Svet 02. Jul 202415:34 3 komentarji
Le Pen, Macron
PROFIMEDIA

V Franciji želita pred nedeljskim drugim krogom skrajno levo zavezništvo NFP in sredinska Macronova stranka Skupaj strniti vrste. Po streznitvi in zmagi desnega Nacionalnega zbora (RN) v prvem krogu kandidati drugo- in tretjeuvrščene stranke umikajo kandidature na nedeljskih volitvah. S tem bodo v veliko okrajih proti RN Marine Le Pen tekmovali v dvoboju, s čimer želijo izboljšati svoj rezultat in premagati desnico. Le Pen ob tem poudarja, da v vlado ne bodo vstopili, če ne bodo mogli delovati.

V Franciji se, potem ko nobena od strank v prvem krogu nedeljskih parlamentarnih volitev ni prejela večine, v nedeljo odpravljajo v drugi krog volitev.

Vse tri stranke, ki so presegle 12,5-odstotni prag za vstop v drugi krog, morajo do 18. ure vložiti kandidatne liste. Čeprav sta bili drugo- in tretjeuvrščeni zavezništvi – skrajno levo zavezništvo Nova ljudska fronta (NFP) in koalicijsko zavezništvo Skupaj francoskega predsednika Emmanuela Macrona – celotno kampanjo na različnih bregovih, se zdi, da pred nedeljo preigravata možnosti, kako skupaj premagati stranko Nacionalni zbor Marine Le Pen.

Po ugotovitvah francoskega Le Monda je svojo kandidaturo v drugem krogu volitev namreč umaknilo 127 kandidatov NFP in 76 Macronovih zaveznikov. S tem so v velikem delu okrožij troboj zmanjšali na dvoboj, s čimer računajo na boljši volilni rezultat in zmago nad zmagovalko prvega kroga.

Skrajno desna stranka Nacionalni zbor je preteklo nedeljo prejela dobrih 33 odstotkov glasov in s tem slavila veliko zmago. Če bi ji veliki met uspel tudi čez pet dni, bi skrajna desnica prvič po 2. svetovni vojni prevzela oblast v Franciji.

Jordan Bardella in Marin le Pen
Jordan Bardella in Marine Le Pen (Foto: PROFIMEDIA)

Le Pen gre na vse ali nič: “Želimo vladati”

Glavni obraz Nacionalnega zbora Marine Le Pen je danes za France Inter dejala, da bo stranka v parlamentu za vladanje potrebovala večino. “Želimo vladati,” je dejala in dodala, da v vlado ne bodo vstopili, če ne bodo mogli delovati. Ob tem je zatrdila, da sama ne bo del vlade, prav tako ne bo predsednica narodne skupščine. “Bom na čelu poslanske skupine,” je potrdila.

Za absolutno večino RN v nacionalni skupščini potrebuje 289 od skupno 577 sedežev. Kot poroča britanski Guardian, naj jim to sicer ne bi uspelo.

Na mizi je še vedno ponudba, da bi se Nacionalni zbor pridružil novonastali desni politični skupini v Evropskem parlamentu, imenovani Patrioti za Evropo, ki so jo ustanovili madžarski premier Viktor Orban, vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Herbert Kickl in nekdanji češki premier Andrej Babiš. Le Pen je dejala, da bodo v stranki o ponudbi razmislili po francoskih volitvah. “Osredotočeni smo na volitve, ki so temeljnega pomena za prihodnost države,” je dejala.

Pred nedeljo afera v Nacionalnem zboru

Umik od kandidature pa se je zgodil tudi na drugem političnem polu. Pred vrhuncem volitev se Nacionalni zbor namreč spoprijema z afero. Po spletu je zakrožila fotografija ene od kandidatk Ludivine Daoudi, na kateri nosi kapo z nacističnim znakom Luftwaffe.

Njen umik po oceni Politica ne bo imel velikega pomena za stranko, saj da ni imela možnosti za zmago v njenem okrožju. Bolj kot to pa gre za prebujanje preteklega sentimenta. Nasprotniki RN namreč pogosto očitajo, da so med ustanovitelji nekdanji nacistični sodelavci.

Macronova stranka Skupaj je minulo nedeljo po evropskih volitvah znova doživela hud poraz. S slabimi 21 odstotki je namreč zasedla šele tretje mesto, pred njo je bila še leva stranka Nova ljudska fronta (NFP) z 28 odstotki.

Z zmago Nacionalnega zbora in oblikovanjem vlade bi novi premier postal 28-letni Jordan Bardella, ki bi s tem prav tako postal najmlajši premier v zgodovini države.

Jordan Bardell
Kandidat Nacionalnega zbora za francoskega premierja Jordan Bardella (Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje