Frančišek bo kot prvi papež obiskal Mongolijo

Svet 30. Avg 202311:32 0 komentarjev
Papež Frančišek.
Papež Frančišek. (Foto: PROFIMEDIA)

Papež Frančišek bo kot prvi poglavar Cerkve v petek obiskal Mongolijo, kjer se bo med drugim srečal s predstavniki države, katoliške cerkve in drugih religij. Pastoralni obisk bo potekal pod geslom Upati skupaj. To bo že njegova 43. pot v tujino in četrta letos.

V državi med Rusijo in Kitajsko prevladujejo predvsem posebne oblike tibetanskega budizma in šamanizma. Med 3,3 milijona prebivalci je le okoli 1.500 katolikov, ki jih pastoralno spremlja okoli 30 duhovnikov in redovnic.

Papež je že v nedeljo med molitvijo dejal, da se veseli obiska v Mongoliji, saj bo lahko spoznal plemenito ljudstvo z dolgo tradicijo. Tamkajšnjo krščansko skupnost je označil za majhno, vendar zelo živahno v veri.

Papež se bo na pot odpravil v četrtek, na letališču Džingis Kan v Ulan Batorju pa ga pričakujejo v petek. Dan kasneje se bo sestal s predstavniki države in družbe. Med drugim ga bosta sprejela predsednik države Uhnagijn Hurelsuh in premier Luvsanamsrai Ojun-Erdene. Kasneje pa se bo srečal s škofi, duhovniki in drugimi predstavniki Cerkve v katedrali Petra in Pavla v mongolski prestolnici.

V nedeljo se bo Frančišek na ekumenskem in medverskem srečanju seznanil s sodelovanjem katoliške manjšine z drugimi verami, popoldne pa bo vodil mašo v tamkajšnji hokejski areni. Zadnji dan obiska bo odprl katoliški socialni center in nato odletel nazaj proti Rimu.

Frančiškova 43. pot v tujino

Pastoralni obisk papeža v Mongoliji po potekal pod geslom Upati skupaj. Upanje je krščanska vrednota in je kot vrednota priznana tudi v drugih religijah. Tako vidijo tamkajšnjimi katoliki v obisku Frančiška znak velikega upanja in spodbude, hkrati pa predstavlja ta majhna krščanska skupnost v Mongoliji pomemben znak upanja za Cerkev v svetu, so sporočili iz Vatikana.

Kardinal Giorgio Marengo, apostolski prefekt v Ulan Batorju, je pred obiskom v pogovoru za Vatican News ocenil, da bo papeževa navzočnost pomagala, da se ne bodo čutili oddaljene, ampak v samem središču Cerkve.

Krščanstvo je bilo v Mongoliji prisotno že zgodaj, saj so nestorijanci območje prvič obiskali v 7. ali 8. stoletju, v 13. stoletju pa so Mongolcem pridigali katoliški misijonarji. V redko poseljeni državi, ki je večstrankarski sistem uvedla leta 1992, pa so apostolsko prefekturo v Ulan Batorju sicer ustanovili šele leta 2002.

Petdnevni obisk bo Frančiškova že 43. pot v tujino, odkar je od leta 2013 papež. Mongolija bo ob tem postala 63. država, ki jo bo obiskal 86-letnik. To je druga od treh poti, ki jih bo opravil v roku dveh mesecev, potem ko je junija prestal operacijo zaradi ukleščene kile. V začetku meseca se je namreč v Lizboni udeležil Svetovnega dneva mladih, konec septembra pa bo odpotoval v Marseille.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!