Francoski notranji minister: Nihče ne more ostati v državi, če je vanjo vdrl

Svet 25. Sep 202421:49 2 komentarja
Bruno Retailleau
Bruno Retailleau (Foto: PROFIMEDIA)

Novi francoski notranji minister Bruno Retailleau je napovedal strožja pravila za zmanjšanje nezakonitih migracij in povečanje izgonov, poročajo francoski mediji. Do njegove napovedi prihaja po umoru študentke v Parizu, ki naj bi ga zagrešil maroški državljan. Retailleau je obsodil umor in obljubil ukrepanje.

Bruno Retailleau, ki je z nastopom nove desne francoske vlade v začetku tedna prevzel vodenje notranjega ministrstva, je v svojem prvem pogovoru za televizijo TF1 dejal, da želi nova vlada zmanjšati priseljevanje v Franciji “na vsak način”. “Mislim, da množično priseljevanje ni priložnost za Francijo,” je dodal.

“Moj cilj je zaustaviti nezakonite vstope in povečati odhode, zlasti nezakonitih migrantov, saj nihče ne more ostati v Franciji, če je vanjo vdrl,” pa je ministrove besede povzel časnik Le Figaro.

Kot je dejal Retailleau, bo imel že v prihodnjih tednih priložnost predstaviti konkretne predloge.

Michel Barnier
Michel Barnier (Foto: PROFIMEDIA)

Odmeven umor 19-letne študentke

Retailleau, ki prihaja iz vrst konservativnih Republikancev, velja za daleč najbolj razdiralno osebo v novi vladi premierja Michela Barnierja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med drugim zagovarja sporazume z državami Magreba, da bi omejili priseljevanje, zavzema pa se tudi za strožji pristop do prosilcev za azil in do radikalnega islamizma.

V Franciji te dni odmeva umor 19-letne študentke, katere truplo so v soboto našli v parku Bois de Boulogne v zahodnem delu Pariza, nedaleč od univerze Paris-Dauphine, ki jo je obiskovala.

Vir blizu primera je za AFP povedal, da je domnevni napadalec 22-letni Maročan. Po podatkih tožilstva je bil osumljenec že obsojen zaradi posilstva in mu je bilo odrejeno, da zapusti Francijo.

Moškega so aretirali v torek v švicarskem kantonu Ženeva. Švicarske oblasti so zanj odredile pripor in čaka na izročitev Franciji na podlagi zahteve za aretacijo. Umor študentke, ki ga je Retailleau označil za “gnusen zločin”, bi lahko še dodatno podžgal razgreto politično ozračje v Franciji pod novo vlado, ki predstavlja velik premik v desno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje