Francoski predsednik Macron pozval k oblikovanju široke koalicije

Svet 10. Jul 202421:20 1 komentar
Foto: PROFIMEDIA

Potem ko na nedavnih predčasnih volitvah v Franciji nobena od strank ni osvojila absolutne večine, je predsednik Emmanuel Macron parlament pozval k oblikovanju široke koalicije.

Ob tem je Emmanuel Macron napovedal, da bo novega premierja imenoval šele po oblikovanju koalicije, do takrat pa bo na položaju ostala sedanja vlada.

“Pozivam vse politične sile, ki se prepoznavajo v državnih institucijah, pravni državi, parlamentarni demokraciji, evropski usmerjenosti in obrambi neodvisnosti Francije, naj začnejo iskren in pošten dialog za oblikovanje trdne in po definiciji pluralistične večine,” je Macron zapisal v sporočilu volilcem, ki so ga objavili francoski mediji.

Ob tem je napovedal, da bo novega premierja imenoval po oblikovanju koalicije, v vmesnem času pa bo na položaju ostala sedanja vlada, poročajo tuje tiskovne agencije.

Francoski predsednik je namreč ta teden zavrnil odstop predsednika vlade Gabriela Attala in ga zaprosil, naj skupaj z vlado zaenkrat ostane na položaju in tako zagotovi stabilnost države.

V nedeljskem drugem krogu predčasnih volitev v Franciji nobena stran ni osvojila absolutne večine 289 sedežev v parlamentu. Levica, ki se je tik pred volitvami uspela povezati v enotno zavezništvo Nova ljudska fronta, jih je na presenečenje številnih zasedla 193, sredinski Macronov tabor pa okrog 164.

Skrajno desni Nacionalni zbor (RN) je kljub temu, da na volitvah ni dosegel pričakovane zmage, močno okrepil svojo prisotnost v poslanskih klopeh – z 89 je njihovo število naraslo na 123, skupaj z desnimi zavezniki pa jih štejejo 143. RN sicer meni, da je bila njihova volilna zmaga le odložena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje