Francoski premier Attal odstopa s položaja, a bo opravljal tekoče posle

Svet 16. Jul 202415:16 0 komentarjev
Gabriel Attal
Foto: PROFIMEDIA

Francoski premier Gabriel Attal danes odstopa s položaja, vendar bo do nadaljnjega opravljal tekoče posle. Po nedavnih parlamentarnih volitvah v Parizu namreč niso nič bliže oblikovanju nove vlade – nobena stran ni osvojila absolutne večine, zavezništvo levih strank pa se po presenetljivi zmagi ne more zediniti o kandidatu za premierja.

Francoski predsednik Emmanuel Macron bo še danes sprejel odstop Gabriela Attala, vendar ga bo ob tem v skladu s pričakovanji pozval, naj kot predsednik vlade začasno opravlja tekoče posle, je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdilo več ministrov. Attal naj bi vlado vodil še vsaj do konca olimpijskih iger v Parizu, ki bodo trajale od 26. julija do 11. avgusta.

V razdrobljenem francoskem parlamentu se bo medtem nadaljevalo iskanje večine po predčasnih parlamentarnih volitvah, na katerih je po drugem krogu 7. julija presenetljivo slavilo zavezništvo levih strank Nova ljudska fronta (NFP), skrajna desnica pa je bila v nasprotju z napovedmi šele tretja.

Macron je sicer prejšnji teden pozval k oblikovanju široke koalicije, medtem ko je NFP, ki jo sestavljajo skrajno leva Nepokorna Francija (LFI), socialisti, komunisti in zeleni, predsednika države večkrat pozvala, naj jim ponudi možnost za oblikovanje nove vlade.

Največja ovira za levico v tem pogledu sicer ni Macron, temveč notranja nesoglasja – vodja LFI Jean-Luc Melenchon je v ponedeljek napovedal začasno prekinitev pogajanj s preostalimi strankami o skupnem kandidatu za predsednika vlade.

Gabriel Attal
Foto: PROFIMEDIA

Za nesoglasja je obtožil stranko socialistov (PS), češ da skuša celotni levici vsiliti svojega kandidata, ker bi bila to edina sprejemljiva možnost za Macrona.

Socialisti so pred tem konec tedna zavrnili možnost imenovanja Huguette Bello, nekdanje poslanke komunistov in predsednice regionalnega parlamenta na francoskem prekomorskem ozemlju Reunion, čeprav je imela podporo vseh ostalih strank. LFI je nato v ponedeljek zavrnila 73-letno Laurence Tubiana, ekonomistko in strokovnjakinjo za podnebno politiko, ki so jo podprli socialisti, komunisti in zeleni.

Macron in Attal medtem po navedbah AFP še vedno upata na široko koalicijo, s katero bi njuno sredinsko zavezništvo na čelu s stranko Preporod ponudilo roko tako zmerni desnici kot levici, hkrati pa izključilo skrajno desni Nacionalni zbor (RN) in Nepokorno Francijo.

Attal bo medtem po današnjem odstopu prevzel tudi položaj vodje poslancev stranke Preporod v francoski narodni skupščini. Ta se bo sestala v četrtek, ko bodo poslanci najprej volili predsednika parlamenta, nato pa začeli težavne pogovore o morebitnem oblikovanju vladne koalicije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!