Francoski premier Barnier: “Francija bo prihodnji teden dobila novo vlado”

Svet 11. Sep 202415:38 0 komentarjev
Michel Barnier
Foto: PROFIMEDIA

Novi francoski premier Michel Barnier je obljubil, da bo Francija prihodnji teden dobila novo vlado. Politik iz vrst tradicionalne francoske desnice bo moral vladno ekipo oblikovati v okviru občutljive koalicije predstavnikov levice, sredine in desnice. Med prednostnimi nalogami je 73-letnik navedel šolstvo, varnost, priseljevanje, zaposlovanje in kupno moč.

Novi francoski premier Michel Barnier je danes obljubil, da bo Francija prihodnji teden dobila novo vlado. Novinarjem v Reimsu je dejal, da se je sestal z večino predsednikov poslanskih skupin in da bo s posveti nadaljeval, prisluhnil pa bo tudi poslancem in senatorjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po julijskih parlamentarnih volitvah, ki niso omogočile oblikovanje jasne parlamentarne večine, bo 73-letni izkušeni politik iz vrst tradicionalne francoske desnice moral svojo vladno ekipo oblikovati v okviru občutljive koalicije predstavnikov levice, sredine in desnice.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je Barnierja, ki je bil v preteklosti okoljski, zunanji in kmetijski minister ter glavni pogajalec EU za brexit, prejšnji teden imenoval za svojega kompromisnega kandidata za vodenje vlade. Njegovo izbiro je utemeljil s tem, da je v razdrobljenem političnem okolju sposoben “čim širšega združevanja”.

Odzval se bo na izzive, jezo in trpljenje Francozov

Barnier, ki je viden član Republikancev, je sicer bolj kot doma znan v Bruslju. Ali mu bo dejansko uspelo sestaviti večinsko vlado, ki bo preživela glasovanje o zaupnici v parlamentu, se bo šele pokazalo. Levica, ki je z enotnim zavezništvom na volitvah dosegla najboljši rezultat, je bila namreč v odzivu na njegovo imenovanje kritična. Skrajna desnica pa se o podpori še ni odločila.

Po prevzemu položaja je Barnier napovedal spremembe in pretrese. Zatrdil je, da se bo kot predsednik vlade odzval na izzive, jezo in trpljenje Francozov. Med prednostnimi nalogami je navedel šolstvo, varnost, priseljevanje, zaposlovanje in kupno moč.

Minulo soboto so proti njemu že potekali protesti po državi na poziv sindikatov in levih strank, zbranih v zavezništvu Nova ljudska fronta, katerega kandidatka za vodenje vlade Lucie Castets ni dobila Macronove podpore.

Na predčasnih parlamentarnih volitvah 7. julija je namreč presenetljivo zmagalo prav levo zavezništvo, sredinski tabor predsednika Macrona pa je prehitel skrajno desni Nacionalni zbor, ki se je močno okrepil, čeprav na volitvah ni dosegel pričakovane zmage. Nobena izmed treh strani pa v nacionalni skupščini nima absolutne večine.

Barnier je zaradi roka za predložitev osnutka proračuna za leto 2025, ki se izteče 1. oktobra, pod pritiskom, da mora njegova vlada začeti z delom in se pripraviti na ostro bitko glede davkov in porabe, še navaja AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!