Francoski premier prestal glasovanje o nezaupnici

Svet 08. Okt 202423:00 0 komentarjev
Michel Barnier
Michel Barnier (Foto: PROFIMEDIA)

Francoski premier Michel Barnier in njegova ministrska ekipa sta preživela prvi test v razdeljenem francoskem parlamentu. Glasovanje o nezaupnici, ki so ga vložile leve stranke, ni prejelo dovoljšnje podpore.

Novi francoski premier Michel Barnier je danes v spodnjem domu parlamenta prestal glasovanje o nezaupnici, ki so jo vložile opozicijske stranke z leve strani francoskega političnega spektra, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nezaupnico je podprlo 197 poslancev v 577-članskem parlamentu v Parizu. Za uspeh so vlagatelji potrebovali 289 glasov.

Nova francoska vlada pod vodstvom Barnierja je sicer šele konec septembra začela delo, potem ko jo je 11 tednov po junijskih predčasnih volitvah imenoval predsednik Emmanuel Macron. Vlada se močno nagiba v desno in je plod partnerstva med sredinsko stranko predsednika države in desnico. Kljub temu se bo morala vlada za sprejetje zakonodaje zanašati na podporo drugih strank.

V prvem nagovoru poslancem pred tednom dni je Barnier dejal, da mora Francija urediti javne finance. Napovedal je višje davke in zmanjšanje porabe, obljubil pa je tudi strožjo politiko priseljevanja.

Na julijskih predčasnih volitvah v Franciji je sicer zmagalo levičarsko zavezništvo Nova ljudska fronta (NFP), vendar je Macron zavrnil njihovo kandidatko za sestavo vlade. Opozicija je zato napovedala glasovanje o nezaupnici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!