G7 z dogovorom o razdelitvi 50-milijardnega posojila Ukrajini

Svet 23. Okt 202420:59 3 komentarji
denar, bankovci, evro, evri
Foto: PROFIMEDIA

Skupina najrazvitejših svetovnih gospodarstev (G7) je dosegla dogovor o razdelitvi posojila Ukrajini v višini 50 milijard ameriških dolarjev (okoli 46 milijard evrov) iz prihodkov od upravljanja zamrznjenega ruskega premoženja, so sporočile ZDA. V EU so medtem potrdili pravno podlago, ki bo omogočila uporabo prihodkov za financiranje posojila.

Kot je v ponedeljek napovedala ameriška finančna ministrica Janet Yellen, bodo ZDA k posojilu prispevale 20 milijard dolarjev, toliko pa naj bi prispevala tudi EU. Preostalih 10 milijard dolarjev naj bi zagotovile Velika Britanija, Japonska in Kanada.

Gre za posojilo, o katerem so se države G7 in predstavniki Evropske unije dogovorili na junijskem vrhu v Italiji. Vendar je bilo v pogajanjih treba premagati še nekaj ovir – zlasti v zvezi s pravili EU o sankcijah.

Ameriška vlada je danes poudarila, da so našli način, kako se dogovoriti o razdelitvi bremena, ne da bi morala EU spremeniti svoja pravila o sankcijah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

ZDA si bodo po navedbah ameriških uradnikov sicer še naprej prizadevale, da bi EU sankcije glede zamrznjenega ruskega premoženja namesto na vsakih šest mesecev podaljševala zgolj na vsaka tri leta. S tem bi zagotovili, da bo rusko premoženje, prihodke od katerega nameravajo nameniti Ukrajini, dejansko ostalo zamrznjeno.

Evropska komisija je sicer septembra predlagala spremembo obdobja za obnavljanje sankcij. Vendar pa Madžarska, ki trenutno predseduje Svetu EU, meni, da je treba z odločanjem o tem počakati na rezultate ameriških volitev.

So pa medtem danes članice EU dokončno sprejele preostalo pravno podlago, ki bo omogočila uporabo prihodkov od upravljanja ruskega premoženja, zamrznjenega v okviru zahodnih sankcij. V EU so od februarja 2022 zamrznjena sredstva ruske centralne banke v višini približno 210 milijard evrov. Izredni prihodki od upravljanja tega premoženja so trenutno ocenjeni na od 2,5 do 3 milijarde evrov na leto.

Svet EU je danes potrdil vzpostavitev posebnega posojilnega mehanizma, ki bo Ukrajini omogočil, da bo s prihodki odplačevala posojilo, ki ga bo prejela od EU in od držav članic skupine G7. Uredba obenem predvideva, da bo EU prispevala do 35 milijard evrov, vendar pa naj bi končni prispevek v skladu z današnjim dogovorom v okviru skupine G7 znašal 18 milijard evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje