‘Gastarbajter’ v Nemčiji: Številni se bodo v naslednjih petih letih vrnili

Svet 28. Avg 202410:01 12 komentarjev
Dino Klepo
Dino Klepo (Foto: gastarbajter_youtube/Instagram)

Nemčija, ki je za mnoge veljala za obljubljeno deželo, se spopada s številnimi gospodarskimi izzivi. Dino Klepo iz BiH, ki tam živi in dela že več desetletij, je komentiral, v kakšnih okoliščinah so se znašli ljudje in kakšni so njihovi načrti.

Dino Klepo je rojen v vasi Jablanica v Bosni in Hercegovini, vendar že več deset let živi in dela v Nemčiji.

Uporabnikom družbenih omrežij je znan pod imenom “gastarbajter”, pod katerim ustvarja tudi videovsebine na svojem YouTubovem kanalu. Na družbenih omrežjih deli nasvete in izkušnje o delu v Nemčiji, med drugim upravlja Facebookovo skupino, v kateri nudi nasvete tistim, ki razmišljajo o selitvi v Nemčijo.

V zadnjem obdobju se nemško gospodarstvo spoprijema s številnimi izzivi, zato so novinarji Večernjega lista Klepa prosili, da oceni trenutne razmere v Nemčiji.

“Razmere se precej spreminjajo. Inflacija je naredila svoje, z relativno normalnimi plačami pa denarja za ‘življenje’ ostaja vse manj. Ljudje (v Nemčijo) niso prišli zaradi življenja tukaj, ampak zaradi denarja,” pripoveduje. Najemnine so “predrzno visoke”, nadaljuje. Rast plač pa ni sorazmerna z dvigom cen. 

Tako tuji delavci kot domačini v zraku čutijo krizo, nekateri pa že iščejo plan B, pove Klepo. Nekateri se želijo vrniti, spet drugi vztrajajo.

V Nemčiji se veliko govori o gospodarski krizi. Zaradi povišanih cen energentov številna podjetja propadajo ali pa se selijo iz Nemčije, pojasni, svoje pa dodajo še vojna v Ukrajini in ruske grožnje.

“Pogovarjal sem se s sosedi. Mnogo družin komaj shaja. Popoldansko varstvo za otroke stane 250 evrov, za dva otroka to nanese 500 evrov.” K temu je treba prišteti še visoke zneske najemnin in splošen dvig cen. “Vse se je podražilo,” ne skriva razočaranja in doda, da so bile počitnice za delavce v Nemčiji vedno nekaj samoumevnega, zdaj ni nujno več tako.

Kljub temu Klepo ostaja optimističen. Po njegovem mnenju se bo tudi ta kriza, kot vse doslej, končale. Verjame, da si bo Nemčija opomogla, hkrati pa napoveduje svetlo prihodnost za balkanske države. “Poznam veliko ljudi, ki se nameravajo v naslednjih petih letih vrniti domov, na Balkan. Številni želijo najprej zaslužiti še kakšen evro, nato pa se bodo vrnili, ta območja pa bodo znova zaživela,” še zaključi za Večernji list.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje