Generacija boomerjev živi dlje, a je šibkejšega zdravja od svojih predhodnikov

Svet 09. Okt 202405:15 3 komentarji
starejši par v objemu
Foto: PROFIMEDIA

Raziskovalci so ugotovili, da imajo ljudje, rojeni po letu 1945, pri isti starosti slabše zdravstveno stanje kot prejšnje generacije.

Generacija tako imenovanih baby boomerjev bo po pričakovanjih živela dlje kot njihovi predhodniki, a je nedavna študija pokazala, da je zanje bolj verjetno, da bodo slabšega zdravja kot prejšnje generacije, piše CNN.

Raziskovalci z Univerze v Oxfordu in University College London (UCL) so odkrili, da imajo ljudje, rojeni po letu 1945, pri isti starosti slabše zdravstveno stanje kot prejšnje generacije, kar je povzročilo tako imenovani generacijski zdravstveni zamik.

“Ugotovili smo, da imajo boomerji v primerjavi s prejšnjimi generacijami pri enaki starosti večjo verjetnost za zdravniško diagnosticirano sladkorno bolezen, visok holesterol, težave s srcem in vrsto drugih kroničnih zdravstvenih težav,” je povedala Laura Gimeno, doktorska kandidatka na UCL in vodilna avtorica študije.

Študija, objavljena v Journal of Gerontology, je preučevala zdravstvene podatke več kot 100.000 ljudi, zbranih med letoma 2004 in 2018.

Preučili so podatke odraslih, starih več kot 50 let, pridobljene iz preteklih študij v ZDA, Angliji in 11 državah celinske Evrope. Zajeli so več generacij, tudi tako imenovano veličastno generacijo (rojeno pred letom 1925), “tiho generacijo” (1926–1945) in generacijo boomerjev (rojeno med letoma 1946 in 1959).

Delež razširjenosti sladkorne bolezni in visokega holesterola se je v vseh pregledanih delih sveta povečal enako hitro, delež diagnoz raka in težav s srcem pa se je bolj povečal v Angliji in celinski Evropi. Raziskovalci so analizirali tudi indeks telesne mase (ITM) in ugotovili, da se je starostno prilagojena debelost povečala pri tistih, rojenih po drugi svetovni vojni – v vseh regijah, razen v južni Evropi.

debelost
Foto: Profimedia

Ugotovili so še, da se je v povprečju moč prijema, ki se uporablja za merjenje skupne mišične moči in tveganja invalidnosti, zmanjšala v ZDA in Angliji, v nekaterih drugih delih Evrope pa se je povečala ali ostala enaka. “Takšne regionalne razlike verjetno odražajo razlike v uravnoteženosti prehrane in upadu telesne dejavnosti,” je zapisano v študiji.

Medtem ko so prejšnje študije že pokazale, da se zdravje generacije boomerjev v ZDA slabša, so Gimeno in njeni kolegiji pokazali, da podobne vzorce lahko opazimo tudi v Angliji in celinski Evropi. Rezultati so bili v splošnem podobni za moške in ženske.

Premiki na slabše

Tudi mlajše generacije, kot je generacija X, ki sledi boomerjem, imajo večje možnosti, da bodo slabšega zdravja kot generacija pred njimi, je dejala Gimeno.

“Za pripadnike generacije X v njihovih 40. je bilo bolj verjetno, da so debeli, imajo sladkorno bolezen in slabo duševno zdravje kot boomerji,” je pojasnila avtorica. “Dejstvo, da tu ne vidimo izboljšav, je skrb vzbujajoče.”

Ker se pričakuje, da se bo staranje prebivalstva pospešilo zaradi podaljševanja pričakovane življenjske dobe in upada rodnosti, so avtorji študije poudarili potrebo po boljši preventivi, s katero bi ljudem pomagali preprečiti razvoj teh bolezni.

Zdi se, da omenjena raziskava potrjuje prejšnje ugotovitve. Leta 2020 je študija pokazala, da imajo pripadniki generacije X v svojem življenju več let slabega zdravja kot mladi boomerji. Ta študija je pokazala, da so ljudje, stari med 40 in 59 let, v slabši telesni kondiciji, kot so bili pri isti starosti njihovi 20 let starejši predhodniki.

Analiza 135.000 ljudi v Angliji je pokazala, da čeprav živijo dlje, njihova življenja niso nujno bolj zdrava. Raziskovalci so ugotovitev opisali kot skrb vzbujajoč trend.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje