Generalni sekretar Guterres svari pred širjenjem konflikta na severu Izraela

Svet 07. Jun 202407:18 0 komentarjev
Libanonski vojak ob ruševinah
Foto: PROFIMEDIA

Združeni narodi Izrael in libanonski Hezbolah pozivajo h končanju sovražnosti in obstreljevanja na libanonsko-izraelski meji. Obstreljevanja potekajo vse od oktobra lani, izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je v sredo sporočil, da so pripravljeni na zelo intenzivno operacijo ob meji.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v četrtek pozval h končanju sovražnosti na demarkacijski črti med Libanonom in Izraelom ter opozoril na nevarnost širšega konflikta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ker se napadi čez modro črto nadaljujejo, generalni sekretar ponovno poziva obe strani, naj nemudoma prekineta ogenj,” je v izjavi za javnost dejal tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric. Pri tem je uporabil drugi izraz za demarkacijsko črto med Izraelom in Libanonom. Ob tem je opozoril, da bi lahko spopadi na območju sprožili širši konflikt z uničujočimi posledicami za regijo.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je po osmih mesecih vojne s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas obiskal območje na severu Izraela ob meji z Libanonom, je v sredo sporočil, da je Izrael pripravljen na zelo intenzivno operacijo ob meji.

Območje ob libanonsko-izraelski meji je od 7. oktobra lani, ko je izbruhnila vojna na območju Gaze, stalno prizorišče obstreljevanja med Izraelom in šiitskim gibanjem Hezbolah, ki je zaveznik gibanja Hamas. Napadi se v zadnjih tednih še krepijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!