Golob med podpisniki predloga za novo evropsko zavezništvo

Slovenija 04. Jun 202215:42 > 18:24 5 komentarjev
Robert Golob
PROFIMEDIA

Slovenski premier Robert Golob je med podpisniki predloga stranke francoskega predsednika Emmanuela Macrona za oblikovanje novega sredinskega zavezništva v evropski politiki. Pismo s tem predlogom so predstavniki sedmih strank v petek naslovili na vodstvo stranke evropskih liberalcev (Alde), pridobila pa ga je tudi STA.

Novo zavezništvo bi povezalo “različne komponente” politične skupine Renew Europe v Evropskem parlamentu – stranko Alde, Evropsko demokratsko stranko (EDP) in še nekatere druge sredinske stranke. Pod pismo so se podpisali predstavniki sedmih strank na čelu z Macronovo sredinsko liberalno stranko Naprej republika oziroma po novem Preporod. Med sedmimi podpisniki sta sicer poleg Stanislasa Guerinija v imenu Preporoda in Goloba v imenu Gibanja Svoboda še bolgarski premier Kiril Petkov v imenu stranke Nadaljujemo spremembo in nekdanji francoski premier Edouard Philippe v imenu stranke Obzorja.

“Čeprav politične stranke, ki jih predstavljamo, še niso povezane z nobeno evropsko politično stranko, smo ponosni, da smo del iste politične družine,” so zapisali v pismu, ki so ga v petek naslovili na sopredsedujoča stranki Alde Timmyju Dooleyju in Ilhanu Kjučjuku. Čeprav imajo različno zgodovino ter različne nacionalne kontekste in politične platforme, jih vse navdihujejo “dediščina liberalnih in demokratskih strank” ter “uspeh in dinamika skupine Renew Europe”. Povezujejo jih tudi skupne vrednote, kot sta vladavina prava in boj proti korupciji. “Zato smo se pripravljeni združiti v eno samo evropsko politično stranko. Ta skupna hiša bi morala stati na trdnih temeljih stranke Alde in graditi na svežih idejah naših političnih gibanj,” so še poudarili.

Za prvo srečanje v pismu že predlagajo 23. junij v Bruslju, nato pa naj bi še letos sledil izredni kongres, po katerem bi se že lahko začeli pripravljati na evropske volitve leta 2024. Prepričani so, da lahko iz njih izidejo kot “prva politična sila naše celine” ter Evropejcem ponudijo “močan liberalen, demokratski in reformističen glas”, ki ga potrebujejo bolj kot kadarkoli doslej.

Novo zavezništvo bi po pisanju bruseljskega spletnega portala Politico, ki je prvi poročal o omenjenem pismu, povečalo Macronov vpliv v evropski politiki, obenem pa bi pomenilo konec za Alde kot samostojno politično skupino. Stranka Alde, ki je bila ustanovljena pred več kot 40 leti in predstavlja več kot 70 liberalnih strank v Evropi, je tretja največja evropska politična stranka, za desnosredinsko Evropsko ljudsko stranko (EPP) in evropskimi socialdemokrati (PES).

“Novo zavezništvo bi nudilo širši okvir kot Alde,” je za Politico povedal neimenovani predstavnik skupine Renew. “Alde je v svoji osnovi liberalen in želimo graditi na tem, a lahko naredimo nekaj širšega,” je dodal. Kot še piše Politico, je Macronovo zavezništvo ideološko blizu Alde in francoski predsednik se je udeležil več rednih sestankov Alde v Bruslju pred srečanji Evropskega sveta. Obenem pa se je izogibal polnemu članstvu v Alde.

Golobova stranka Gibanje Svoboda, ki je bila ustanovljena tik pred nedavnimi parlamentarnimi volitvami v Sloveniji, še ni članica kakšnega evropskega političnega zavezništva. Po pričakovanjih se bo pridružila Alde, ker se tesno povezuje s strankama LMŠ in SAB, ki sta članici Alde.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje