Golob verjame, da bo obisku v Washingtonu sledila “pomembna mednarodna akcija”

Slovenija 19. Okt 202419:50 13 komentarjev
Predsednik vlade Robert Golob
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Premier Robert Golob je pred obiskom v Beli hiši napovedal, da bodo pogovori v ZDA obsegali tako sodelovanje pri najpomembnejših mednarodnih izzivih kot sodelovanje na področju inovacij in energetike. "Verjamem, da se bo na podlagi teh pogovorov zgodila kaka pomembna mednarodna akcija," je dejal za TV Slovenija.

Obisk v ZDA je po njegovih besedah izraz ugleda, ki ga imata Slovenija in njena zunanja politika v zadnjem času.

Premier, ki ga bo spremljala obsežna delegacija, se bo na delovnem obisku v Washingtonu na povabilo ameriškega predsednika Joeja Bidna mudil v torek. To bo prvi delovni obisk slovenskega premierja pri predsedniku ZDA, odkar je George Bush mlajši leta 2006 gostil premierja Janeza Janšo.

Ključni namen obiska je krepitev dvostranskih odnosov med državama, ki ju povezujejo skupne vrednote, zgodovinsko prijateljstvo, strateško partnerstvo in zavezništvo v Natu, so v petek sporočili iz premierjevega kabineta.

Obisk sledi izmenjavi zapornikov med Zahodom in Rusijo

Golob in Biden sta se v zadnjih dveh letih večkrat srečala ob robu multilateralnih srečanj, pogovarjala pa sta se tudi po telefonu, preden je poleti prišlo do velike izmenjave zapornikov med Zahodom in Rusijo, katere del je bila tudi Slovenija.

Bela hiša je ob najavi obiska premierja Goloba sporočila, da bo to srečanje sledilo pogovorom, ki so tlakovali pot za največjo izmenjavo ujetnikov od hladne vojne. “Voditelja bosta imela poglobljen pogovor o številnih vprašanjih skupnega interesa, vključno z energetsko varnostjo in sodelovanjem, skupnim pristopom do Zahodnega Balkana, nadaljevanjem močne podpore Ukrajini pri obrambi pred rusko agresijo in o dogajanju na Bližnjem vzhodu,” je zapisala Bela hiša. Dodala je še, da bo Biden poudaril, kako ceni Golobovo “vodstvo pri vrnitvi Američanov, ki so bili krivično pridržani v Rusiji, in nadaljnjem sodelovanju pri številnih globalnih vprašanjih”.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje