Gostinci na evropskem turističnem otoku na kolenih: “Enostavno uničeni smo!”

Svet 20. Sep 202411:15 2 komentarja
Zaprt gostinski lokal na Majorki
Foto: PROFIMEDIA

Na stotine barov in restavracij na Majorki bo morda po sezoni, ki jo opisujejo kot najhujšo po pandemiji, za vedno zaprlo vrata.

Opozorilo o slabi sezoni na Majorki prihaja iz združenja lastnikov restavracij PIMEM-Restauración. Kot pišejo, njihov posel zdaj uničujejo trije dejavniki: pomanjkanje usposobljenega kadra, naraščajoči stroški zaposlenih in upadanje prodaje.

Predsednik združenja Cesar Amable pravi, da je sektor prizadel tudi dvig potnih stroškov, predvsem letalskih vozovnic, in pa cen nastanitev. “Enostavno je – uničeni smo!” dodaja.

Turisti tako v povprečju na Majorki bivajo manj časa, prav tako porabijo manj denarja. To je vodilo v najmanj donosno sezono v zadnjih nekaj letih, poroča Daily Mail.

Na Majorki se je letos odvilo tudi več protestov proti množičnemu turizmu, kar je bil odziv na visoke življenjske stroške in pomanjkanje nastanitev za domačine.

Množični protest proti turizmu
“Majorka ni na prodaj!” (Foto: Juan Medina/REUTERS)

Gostinci zdaj zahtevajo oblikovanje lastnega sporazuma, ki bi imel drugačne pogoje kot hotelirji. Glede na kolektivno pogodbo za leto 2019 so se stroški dela povišali za 25,3 odstotka, jedilniki pa so se v istem obdobju podražili za 10 odstotkov.

Trdijo, da je dvig plač nesprejemljiv za panogo, ki je v letošnji sezoni v primerjavi z lansko imela 20-odstotni padec prometa. Amable pravi, da je med hoteli in restavracijami velika razlika, čeprav poudarja, da je “dobro, da hoteli dvigujejo cene, kolikor sami hočejo”.

Opozarja, da bo upad prihodkov verjetno povzročil predčasno zapiranje gostinskih lokalov v turističnih območjih. “Če ne bomo sklenili novega dogovora, nam prihodnost ne kaže ničesar dobrega. Zadnjih 15 let iščemo dogovor, ki bi veljal samo za nas, a se ni zgodilo nič. Stanje se je samo poslabšalo,” je Amable še povedal za Daily Mail.

Po podatkih španske agencije INE je bilo do konca junija v državi 42,5 milijona tujih turistov, pri čemer so samo junija imeli 12-odstotno rast. To je rekordno leto za turizem v Španiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje