Govor ukrajinskega predsednika Zelenskega v nemškem parlamentu pospremil bojkot

Svet 11. Jun 202420:36 14 komentarjev
Volodimir Zelenski v nemškem parlamentu
Foto: PROFIMEDIA

Ukrajinci se borijo proti ruskim poskusom razdelitve ozemlja njihove države, je danes v nemškem parlamentu dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Njegov govor so bojkotirali poslanci iz vrst skrajno desne Alternative za Nemčijo in levega populističnega zavezništva Sahre Wagenknecht (BSW).

“Lahko razumete, zakaj se tako močno borimo proti poskusom Rusije, da bi nas razdelila, da bi razdelila Ukrajino. Zakaj delamo vse, da bi preprečili zid med deli naše države,” je povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski med obiskom Berlina, ki je bil med hladno vojno razdeljen na zahodni in vzhodni del, ki ju je ločeval zid.

Zelenskega so v parlamentu pričakale stoječe ovacije, a tudi prazne klopi s skrajno desne in skrajno leve strani. Vseh deset poslancev BSW je nagovor bojkotiralo s pojasnilom, da Zelenski po njihovem prepričanju sodeluje pri nevarni eskalaciji konflikta s potencialno uničujočimi posledicami za celotno Evropo. Iz AfD pa so medtem sporočili, da ne nameravajo poslušati govorca v kamuflažnih oblačilih.

V AfD so prepričani, da Ukrajina ne potrebuje vojnega predsednika, pač pa nekoga, ki se je pripravljen pogajati, “da se umiranje ustavi in da ima država prihodnost”. Od skupno 77 poslancev iz drugouvrščene stranke na nedeljskih evropskih volitvah v Nemčiji so bili v dvorani prisotni le štirje. Tako AfD kot BSW od Berlina zahtevata, da ustavi pošiljke orožja v Ukrajino, a nemški kancler Olaf Scholz ostaja zavezan nadaljnji pomoči Kijevu, ki se od februarja 2022 brani pred rusko invazijo. To zavezanost je potrdil tudi danes na novinarski konferenci, kjer je izrazil prepričanje, da velika večina državljanov Nemčije in EU še vedno podpira pomoč Ukrajini.

Volodimir Zelenski v nemškem parlamentu
Foto: PROFIMEDIA

Zelenski je v bundestag prispel po tem, ko je nagovoril udeležence mednarodne konference o obnovi Ukrajine, kjer je skupaj s Scholzem poslal sporočilo, da Kijev najbolj od vsega potrebuje zračno obrambo. Konflikt v Ukrajini se ne bo končal z rusko vojaško zmago, niti z vsiljenim mirom, je na konferenci govoril nemški kancler, ukrajinski gost pa je to sporočilo podkrepil tudi v parlamentu, ko je dejal, da je poraz ruskega predsednika Vladimirja Putina v skupnem interesu Kijeva in Berlina.

Po nagovoru v bundestagu je Zelenski z nemškim obrambnim ministrom Borisom Pistoriusom obiskal ukrajinske vojake, ki se na severu Nemčije usposabljajo za uporabo sistemov zračne obrambe patriot. “Zračna obramba je odgovor na vse,” je dejal Zelenski, pri čemer je imel v mislih predvsem ruske zračne napade. Pistorius je ukrajinskemu predsedniku obljubil nadaljnje dobave orožja, vključno s protitankovskim strelivom in raketami patriot.

Slovenija bo Ukrajini namenila dodatno pomoč

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela sklep, da bo Slovenija letos namenila do pet milijonov evrov za nadaljnjo humanitarno in razvojno pomoč ter obnovo Ukrajine, piše na spletni strani vlade. Pol milijona evrov bo namenila Mednarodnemu odboru Rdečega križa za blažitev nujnih humanitarnih potreb na področju zdravstva in zaščite v Ukrajini. Pol milijona evrov bo namenila tudi Svetovni zdravstveni organizaciji za nujno humanitarno pomoč v obliki zdravil in medicinske opreme v Ukrajini. Programu Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj pa bo za Ukrajino prispevala 300.000 evrov.

Za izvajalske ustanove, mednarodne razvojne banke ter druge partnerje na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči Slovenije za izvedbo razvojno-humanitarnih dejavnosti v Ukrajini oziroma za ukrajinsko prebivalstvo, prizadeto v humanitarni krizi, pa bo Slovenija v letošnjem letu namenila do 2,7 milijona evrov.

Svetovnemu programu za hrano pa bo za obravnavo prehranske varnosti v najmanj razvitih državah podsaharske Afrike zaradi posledic vojne v Ukrajini prispevala milijon evrov, so še sporočili po dopisni seji vlade.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje