Govorite s svojimi rastlinami? V prvem pametnem vrtu vam bodo odgovarjale

Svet 25. Okt 202417:43 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Predani ljubitelji rastlin se včasih, ko jih nihče ne posluša, z njimi tiho pogovarjajo. Prihodnje leto pa bodo obiskovalci na razstavi rož lahko dejansko poklepetali z rastlinami, saj bodo v Chelseaju odprli prvi vrt, ki ga bo poganjala umetna inteligenca.

Oblikovalec vrtov Tom Massey je v sodelovanju z Microsoftom ustvaril pametni vrt Avanade, poroča Guardian.

Senzorji v tleh so povezani z umetno inteligenco, ki je usposobljena na podlagi podatkov o rastlinah, ki jih ima Kraljevo vrtnarsko društvo, ter vrtnarskih nasvetov. Tako bodo lahko obiskovalci vprašali rastline, kako se počutijo.

Kot pojasnjuje Massey, bodo rastline tako lahko povedale, ali potrebujejo malo več vode ali pa morda celo “obisk frizerja”. Brezžični senzorji, skriti v tleh, bodo merili vlago, raven hranil, pa tudi kislost in bazičnost. Povezani bodo z računalnikom v paviljonu, kjer si bodo lahko obiskovalci ogledali še več podatkov o stanju rastlin.

Pametni vrt na Otoku
Foto: The Royal Horticultural Society

“Vrt naj bi bil interaktiven. Predstavljal bo to novo, razvijajočo se tehnologijo, pa tudi zarisal smernice, kako varčevati z viri,” je pojasnil oblikovalec.

Te senzorje bi lahko začeli uporabljati tudi na velikih posestvih, tako da bi namesto samodejnih sistemov za zalivanje, ki se vklopijo ob določenih urah dneva, ti začeli delovati šele, ko bi se vlažnost tal spustila pod določeno raven. “Londonu grozi, da bo v prihodnjih letih zmanjkalo vode, mi pa je porabimo toliko. Predstavljajte si, koliko vode bi lahko prihranili v velikem naselju, če bi se sistemi sprožili samo takrat, ko bi bilo to potrebno,” je dodal Massey.

Sam vrt pa po njegovih besedah ne bo imel futuristične podobe. “Želeli smo, da je zelen, organski, zemeljski. V njem bodo gobe in podnebno odporna drevesa ter velike zelene zasaditve,” je za Guardian še povedal Massey.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!