Gozdni požar v Kaliforniji pustoši še naprej, gasi ga že več kot 4.000 gasilcev

Svet 29. Jul 202407:44 0 komentarjev
Gozdni požar Park v Kaliforniji
Foto: Fred Greaves/REUTERS

Gasilcem je obsežen gozdni požar za zdaj sicer uspelo delno omejiti, a ameriški vremenoslovci svarijo, da se bodo temperature v prihodnjih dneh predvidoma spet zvišale.

Obsežen gozdni požar na severu Kalifornije je uničil več deset hiš. Z ognjem se bori več kot 4.000 gasilcev, ki jim ga je za zdaj uspelo delno omejiti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Požar je izbruhnil pred dnevi in se hitro razširil na več kot 1.450 kvadratnih kilometrov. Po prvih ocenah je ogenj doslej poškodoval ali uničil skoraj 70 zgradb, ta številka pa bi utegnila še narasti. Oblasti so pozvale okoli 4.200 ljudi, naj zapustijo območje.

Gozdni požar Park v Kaliforniji
Foto: Fred Greaves/REUTERS

Gasilcem je za zdaj uspelo delno omejiti požar. Občasno so se temperature nekoliko znižale, veter pa je oslabel, kar je bilo ugodno za gašenje. Vremenoslovci opozarjajo, da se bodo temperature v prihodnjih dneh predvidoma spet zvišale.

Po navedbah kalifornijskega ministrstva za gozdarstvo in varstvo pred požari je požar Park sedmi največji v zgodovini te ameriške zvezne države.

Po podatkih ameriške vremenske službe je dim zaradi požara konec tedna dosegel celo 250 kilometrov oddaljeni San Francisco.

Gozdni požar Park v Kaliforniji
Foto: Fred Greaves/REUTERS

Kalifornijski guverner Gavin Newsom je v boju proti uničujočim gozdnim požarom zaprosil za pomoč Washington. Po obisku požarišč je Newsom razglasil izredne razmere v prizadeti regiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!