Grčija pričakuje več migrantov: nemško prelaganje odgovornosti je nesprejemljivo

Svet 17. Sep 202418:01 0 komentarjev
grčija turčija ograja
Grški premier Kiriakos Micotakis ob ograji s Turčijo, marec 2023 (Foto: Profimedia)

V Grčiji nameravajo okrepiti varovanje meja in podaljšati ograjo na meji s Turčijo, saj zaradi nedavno uveljavljenega nadzora na nemških mejah pričakujejo znatno povečano število migrantov.

Število migrantov v Grčiji bi se kmalu lahko znatno povečalo zaradi vračanja ljudi, ki so dobili azil v Grčiji oziroma so zanj zaprosili in nato odpotovali v Nemčijo, je danes poročal grški časnik Kathimerini. Vlada v Atenah namerava za zajezitev migracij podaljšati ograjo na meji s Turčijo in zaposliti najmanj 150 dodatnih mejnih policistov.

Grški premier Kiriakos Micotakis se je že pred dnevi kritično odzval na nedavni začetek nemškega nadzora na vseh kopenskih mejah. Kot je dejal, omejitve prostega gibanja v schengnu ne morejo biti odgovor na probleme nezakonitih migracij. Nemško prelaganje odgovornosti na druge države je po njegovem nesprejemljivo.

Podobno je danes izjavil tudi tiskovni predstavnik vlade Pavlos Marinakis, ki je poudaril, da Grčija ne bo reševala težav, ki so jih s svojo slabo politiko povzročile druge evropske države.

Vlada v Atenah namerava podaljšati ograjo ob reki Marici na grško-turški meji in zaposliti najmanj 150 dodatnih mejnih policistov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pri tem računa na pomoč EU.

Po podatkih Frontexa je v Grčijo letos vstopilo okoli 37.000 migrantov, od tega jih je približno 30.000 prispelo s čolni z zahodne obale Turčije na grške otoke v Egejskem morju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!