Grozodejstva, ki so šokirala svet: na ulicah Buče ležijo trupla civilistov

Svet 03. Apr 202211:50 > 04. Apr 2022 08:08
Trupla civilistov v Buči
REUTERS/Zohra Bensemra

Po umiku ruskih sil iz kijevske regije so ukrajinski vojaki ob ponovnem zavzetju območja okoli prestolnice naleteli na pretresljive prizore. V Buči, severozahodno od Kijeva, so na ulicah ležala trupla. To je nova Srebrenica, trdi ukrajinska vojska. Fotografije so lahko dokaz, da ruska vojska v Ukrajini pobija tudi civilno prebivalstvo, kar je vojni zločin. Najbolj nazornih fotografij ne objavljamo, opozarjamo pa, da so tudi druge zelo pretresljive. Vrstijo se tudi že mednarodni odzivi, francoski predsednik denimo pravi, da morajo ruske oblasti odgovarjati za zločin v Buči.

V mestu Buča, severozahodno od Kijeva, so ukrajinski vojaki po umiku ruskih enot naleteli na grozljiv prizor. V uničenem mestu so na ulicah so ležala trupla. Novinarji francoske tiskovne agencije AFP, ki so se prebili do Buče in ki so fotografije tudi posneli, so jih samo v eni ulici našteli več kot 20.

Pozor, fotografije so nazorne
N1

Sodeč po oblačilih gre lahko za civiliste. Tako trdijo tudi ukrajinske oblasti. Po besedah svetovalca ukrajinskega predsednika Mihajla Podoljaka, “so našli trupla moških, ki so imela zvezane roke. Ubili so jih ruski vojaki.”

Novinarji AFP poročajo, da so bila nekatera trupla z obrazom navzgor. “Trije od ustreljenih so bili na kolesih,” pravijo. Deutsche Welle poroča, da so med mrtvimi tako ukrajinski civilisti kot ruski vojaki. Eden od očividcev iz Buče pa je dejal, da so ruski vojaki, ko so se umikali, “na civiliste streljali brez razloga.” Župan Buče Anatolij Fedoruk pa pravi, da je mesto množično grobišče, da je mrtvih najmanj 280 ljudi, nekateri med njimi pa naj bi bili stari komaj 14 let.

Trupla civilistov v Buči Trupla civilistov v Buči
Trupla civilistov v Buči (Vir: Zohra Bensemra/REUTERS)
Trupla civilistov v Buči Trupla civilistov v Buči
REUTERS/Zohra Bensemra
Trupla civilistov v Buči Trupla civilistov v Buči
REUTERS/Oleksandr Ratushniak
Trupla civilistov v Buči Trupla civilistov v Buči
Trupla civilistov v Buči (Vir: Zohra Bensemra/REUTERS)
Trupla civilistov v Buči Trupla civilistov v Buči
REUTERS/Zohra Bensemra

Ukrajinska vojska je medtem na Twitterju sporočila, da so “ruski barbari na avtocesti 20 kilometrov od Kijeva poskušali trupla tudi zažgati. Z odejo so pokrili štiri, pet golih žensk, ki so jih poskušali zažgati ob cesti. “To je nova Srebrenica”, so še zapisali.

Tiskovni predstavnik ukrajinskega predsednika Sergej Nikiforov je v pogovoru za BBC dejal, da so ruske sile pri umiku za seboj pustile dokaze o vojnih zločinih, fotografije iz mest Buča, Hostomel in Irpin pa je opisal kot “srce parajoče”. “Zelo težko je razumeti, zakaj se to dogaja,” je dejal in dodal, da gre za “čisto brutalnost, za katero ni nobene vojaške potrebe.” Župan Kijeva Vitalij Kličko pa je dejal, da “gre za genocid.”

Vrstijo se tudi že mednarodni odzivi. Predsednik Evropskega sveta je denimo zapisal, da je zaradi masakra v Buči šokiran.

Francoski predsednik Emmauel Macron pa je zapisal, da morajo ruske oblasti za zločin v Buči odgovarjati.

Carla Del Ponte, nekdanja tožilka mednarodnega haaškega sodišča na območju nekdanje Jugoslavije, je v soboto ruskega predsednika Vladimirja Putina označila za vojnega zločinca ter pozvala Mednarodno kazensko sodišče (ICC), naj izda nalog za njegovo aretacijo.

Rusko obrambno ministrstvo pa je na Telegramu vse skupaj zanikalo. Pravijo, da so poročila o smrtnih žrtvah med civilisti v mestu Buča “lažna”, piše BBC. Fotografije in posnetke je Kremelj označil za ponaredke. 

Ruska agresija na Ukrajino traja že 39. dan, danes so odjeknile tudi eksplozije v južnem pristaniškem mestu Odesa. Dostop do Buče je bil zaradi ruske zasedbe onemogočen skoraj mesec dni, ukrajinske enote so se lahko tja prebile šele ta konec tedna. Da so ukrajinske sile osvobodile celotno kijevsko regijo, je v soboto pozno zvečer sporočila namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar. “Celotna kijevska regija je osvobojena,” je dejala.

Britanski BBC poroča, da so veliki uspehi ukrajinskih sil na širšem območju prestolnice v zadnjih dneh in tednih neizpodbitni ter da se ruske sile s tega območja očitno umikajo, a da trditev o osvoboditvi regije v celoti za zdaj ni mogoče neodvisno potrditi. Med ključnimi osvobojenimi mesti je tudi Irpin severozahodno od prestolnice, kjer naj bi bilo od ruskega zavzetja konec februarja ubitih najmanj 200 civilistov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.