Grozljiva smrt indijskega delavca v Italiji na ulice spravila protestnike

Svet 22. Jun 202420:45 5 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Po smrti indijskega delavca, ki ga je delodajalec po delovni nesreči hudo poškodovanega odložil pred vrati njegovega doma, ne da bi mu nudil pomoč, so se na italijanskih ulicah danes zbrali protestniki.

V Italiji odmeva smrt indijskega delavca, ki je po delavski nesreči s kmetijskim strojem izgubil desno roko, poškodovani je imel tudi nogi. Delodajalec je ranjenega Satnama Singha odložil pred njegovim domom z odrezano roko v zaboju za sadje, ne da bi ga odpeljal v bolnišnico oziroma poklical zdravniško pomoč. Po hospitalizaciji je 31-letnik v sredo – dva dni po poškodbi – umrl v eni od rimskih bolnišnic.

Lastnik omenjene kmetije Renzo Lovato trdi, da je delavec k stroju pristopil na lastno pest, čeprav naj bi ga opozoril, naj se mu ne približuje. Singha naj bi poškodovanega pred domom odložil Lovatov sin. Proti njemu je policija že sprožila preiskavo.

Nesreča je razgalila slabe razmere za tuje poljedelske delavce v Italiji, ki jih delodajalci pogosto izkoriščajo. Gre za caporalato – nezakonito obliko zaposlovanja oziroma pojav, ko delodajalec zaposluje delavce za krajše obdobje, ne da bi spoštoval pravila zaposlovanja in pravice delavcev.

Dogodek je na ulice mesta Latina, nedaleč stran od Rima, spravil protestnike. Poleg predstavnikov sindikatov in politikov so protestirali tudi številni tuji delavci, ki so opozarjali na slabe razmere za delo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

“Če želimo, da Satnam ne bo še ena od smrti na seznamu delovnih nesreč, si moramo priznati, da smo za te dogodke odgovorni vsi, tako institucije kot državljani,” je dejala županja Latine Matilde Celentano, katere govor so večkrat prekinili žvižgi protestnikov.

Foto: Stringer/REUTERS
Foto: Stringer/REUTERS
Foto: Stringer/REUTERS
Foto: Stringer/REUTERS
Foto: Stringer/REUTERS
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA

Dejanje delodajalca je že obsodil italijanski politični vrh. Premierka Giorgia Meloni je izrazila upanje, da bo “barbarsko dejanje najostreje kaznovano”.

Da se je treba proti izkoriščanju tujih delavcev boriti “s strogostjo in odločnostjo”, je dejal italijanski predsednik Sergio Mattarella. Po njegovih besedah javnost tega dogodka ne sme ignorirati, saj bi s tem dali vtis tolerantnosti, je dejal po poročanju Anse.

Na ministrstvu za delo bodo tudi zato povečali število inšpektorjev, s čimer bodo skušali podvojiti število inšpekcijskih nadzorov. “Kmetijski sektor bomo naredili varen,” je dejala ministrica Marina Calderone. Po poročanju Televizije Slovenija naj bi imeli v Latini sicer le dva inšpektorja, ki nadzorujeta delovne pogoje.

Po podatkih nacionalnega statističnega urada Istat je bilo leta 2021 okoli 11 odstotkov delavcev v Italiji v nezakonitem delovnem razmerju. Pri tem še posebej izstopa kmetijstvo, kjer nezakonito dela več kot 23 odstotkov delavcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje