Gruzijski parlament podpisal zakon, ki omejuje pravice skupnosti LGBTQ

Svet 03. Okt 202414:37 1 komentar
Šalva Papuašvili
Šalva Papuašvili (Foto: PROFIMEDIA)

Predsednik gruzijskega parlamenta in član vladajoče stranke Šalva Papuašvili je danes podpisal sporni zakon o družinskih vrednotah in zaščiti mladoletnikov, ki ga zaradi omejevanja pravic skupnosti LGBTQ obsojajo tudi v EU in ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V sredo je sicer njegov podpis zavrnila predsednica države Salome Zurabišvili.

“V skladu z ustavo sem danes podpisal zakon o družinskih vrednotah in zaščiti mladoletnikov, potem ko (predsednica) Salome Zurabišvili tega ni storila,” je na omrežju Facebook sporočil Šalva Papuašvili.

Njegova poteza pred prihajajočimi volitvami je pričakovana, saj je vladajoča stranka Gruzijske sanje sporni zakon tudi predlagala.

Papuašvili je ob podpisu dejal, da zakon “temelji na zdravi pameti, zgodovinskih izkušnjah in večstoletnih krščanskih, gruzijskih in evropskih vrednotah in ne na spremenljivih idejah in ideologijah”, poroča AFP. Po njegovih navedbah “zakon ščiti pravice vseh državljanov”.

Zakon nalaga omejevanje “propagande” istospolnih razmerij in incesta v izobraževalnih ustanovah in na televiziji, prepoveduje spremembo spola, homoseksualnim in transspolnim osebam onemogoča posvojitve ter razveljavlja v tujini sklenjene istospolne zakonske zveze.

Do zakona so kritične gruzijska opozicija, ki je glasovanje o predlogu zakona v parlamenta bojkotirala, ter nevladne organizacije, EU in ZDA pa so oblasti v Tbilisiju večkrat pozvale k njegovemu umiku. Po mnenju Bruslja namreč takšen zakon državo oddaljuje od članstva v povezavi.

Tako EU kot ZDA Gruzijo že dalj časa pozivajo tudi k umiku zakona o tujem vplivu, ki je v veljavo stopil junija, rekoč da ta državo prav tako odmika od članstva v Uniji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje