V Gazi 25 let ni bilo otroške paralize. Julija potrdili prvi primer

Svet 29. Avg 202409:39 > 15:37 2 komentarja
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je obtožil Izrael, da dodatno zaostruje že tako eksplozivne razmere na Zahodnem bregu. Skrbijo ga obsežne vojaške operacije na območjih Dženina, Tulkarema in Tubasa. Pozval je k njihovi takojšnji prekinitvi in zahteval, da Izrael spoštuje mednarodno humanitarno pravo ter sprejme ukrepe za zaščito civilistov.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v sredo izrazil zaskrbljenost zaradi obsežnih vojaških operacij na območju Zahodnega brega.

“Generalni sekretar ZN je globoko zaskrbljen zaradi dogodkov na zasedenem Zahodnem bregu, med katere sodijo izraelske obsežne vojaške operacije na območjih Dženina, Tulkarema in Tubasa. Zračni napadi so terjali žrtve in poškodovali civilno infrastrukturo,” je povedal Guterresov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric.

“Omenjeni nevarni dogodki še zaostrujejo že tako eksplozivne razmere na zasedenem Zahodnem bregu in še naprej spodkopavajo tamkajšnjo Palestinsko upravo,” je dodal Dujarric. Generalni sekretar ZN je pozval k takojšnji prekinitvi operacij in zahteval, da Izrael spoštuje mednarodno humanitarno pravo ter sprejme ukrepe za zaščito civilistov. Izraelske varnostne sile je pozval k čim večji zadržanosti in uporabi orožja le za zaščito življenj.

Prizor z zasedenega Zahodnega brega
Prizor z zasedenega Zahodnega brega (Foto: PROFIMEDIA)

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell pa je danes v imenu unije pozval k takojšnjim humanitarnim premorom v spopadih v Gazi, da bi lahko otroke cepili proti otroški paralizi. S tem se je EU pridružila pozivom Guterresa in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

“Na območju Gaze 25 let ni bilo obolelih za otroško paralizo. Skrb vzbujajoče je, da so tam znova zaznali poliovirus in julija zabeležili tudi prvi primer obolelega otroka,” je v izjavi v imenu vseh 27 članic EU zapisal Borrell. Po navedbah Bruslja pristojne oblasti v Gazi v sodelovanju z WHO in Skladom ZN za otroke (Unicef) v prihodnjih tednih načrtujejo izvedbo dveh krogov cepljenja več kot 640.000 otrok, mlajših od deset let.

EU je ob tem pozdravila dobavo več kot 1,2 milijona odmerkov oralnega cepiva in sodelovanje Izraela pri njegovi dostavi v Gazo. Obenem poziva k nadaljnjemu sodelovanju vseh strani z WHO, Unicefom in agencijo ZN za podporo palestinskim beguncem UNRWA.

V izraelski raciji na Zahodnem bregu ubit poveljnik Islamskega džihada

Medtem je bilo v novi izraelski raciji na zasedenem Zahodnem bregu ubitih pet borcev Islamskega džihada, vključno z visokim poveljnikom, je danes sporočila ta palestinska oborožena skupina. Kot je sporočil Islamski džihad, so izraelske sile med racijo v begunskem taborišču Nur Šams v kraju Tulkarem na zahodu Zahodnega brega ubile Mohameda Džaberja, znanega tudi pod imenom Abu Šudža, poveljnika tulkaremske brigade Al Kuds, oboroženega krila Islamskega džihada. Poleg tega naj bi likvidirale še štiri druge borce skupine.

Smrt palestinskih borcev je potrdila tudi izraelska vojska, rekoč da se je peterica skrivala v mošeji v Tulkaremu. Še enega človeka so po navedbah palestinskega zdravstvenega ministrstva izraelske sile ubile v begunskem taborišču v Dženinu, poroča britanski BBC.

Izraelske sile danes nadaljujejo zadnjo v nizu operacij na Zahodnem bregu, ki so jo začele v sredo in v okviru katere so ubile že več kot deset Palestincev. Izraelske sile so nedavno začele izvajati obsežne operacije na območju na severu okupiranega Zahodnega brega, pri čemer Izrael obtožuje Iran, da tam vzpostavlja “teroristično infrastrukturo”. Šlo naj bi predvsem za območji Dženina in Tulkarema.

Antonio Guterres
Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje