Guterres Putinu: Rusija z invazijo v Ukrajini krši mednarodno pravo

Svet 25. Okt 202407:25 4 komentarji
Antonio Guterres in Vladimir Putin (Foto: Alexander Nemenov/Pool via REUTERS)

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres se je v četrtek ob robu vrha Brics sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Med srečanju je Guterres Putinu dejal, da podpira nadaljevanje pogajanj v zvezi s plovbo v Črnem morju, ki je pomembna trgovinska pot za Ukrajino. Ob tem je ponovil, da Rusija z invazijo v Ukrajini krši mednarodno pravo.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v četrtek na srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom ponovil, da Rusija z invazijo v Ukrajini krši mednarodno pravo. Poudaril je tudi zavezanost vzpostavitvi svobode plovbe v Črnem morju, ki da je ključna tako za Ukrajino in Rusijo kot tudi za svetovno prehransko in energetsko varnost.

Guterres je ob tem na pogovoru ob robu vrha skupine največjih gospodarstev v vzponu (Brics) v ruskem Kazanu dejal, da podpira nadaljevanje pogajanj v zvezi s plovbo v Črnem morju ter izrazil hvaležnost za prizadevanja Turčije, ki v njih deluje kot posrednik, je sporočil tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN.

Črno morje je pomembna trgovinska pot za Ukrajino, ki je ena največjih izvoznic žita na svetu, vendar je od začetka ruske invazije februarja 2022 zastala. Sporazum, ki so ga dosegli ZN, je Ukrajini omogočil izvoz kmetijskih proizvodov po Črnem morju, vendar je Moskva leta 2023 odstopila od dogovora. Ukrajina je kljub temu oblikovala pomorski koridor, ki omogoča nadaljevanje trgovine.

Guterres in Putin, ki sta se pred tem nazadnje srečala aprila 2022, sta v četrtek razpravljala tudi o konfliktu na Bližnjem vzhodu, zlasti o potrebi po prekinitvi ognja v Gazi in Libanonu, pa tudi o tem, da se je treba izogniti nadaljnjemu zaostrovanju razmer v regiji, še poroča AFP.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje