Izrael napadel varno območje v bližini bolnišnice Al Aksa: ubitih več ljudi

Svet 05. Sep 202408:33 > 12:09 0 komentarjev
objokani ljudje ob truplu
Foto: PROFIMEDIA

Izraelska vojska je napadla šotorsko naselje z razseljenimi Palestinci v osrednji Gazi, pri tem pa ubila najmanj štiri ljudi. Izrael je napad na t. i. varno območje upravičil z domnevno prisotnostjo pripadnikov palestinskih skupin Hamas in Islamski džihad. Gibanje Hamas je medtem izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja obtožilo, da skuša onemogočiti dosego premirja v Gazi, potem ko je ta Hamasu očital, da zavrača pogovore.

Izraelska vojska je v napadu na šotorsko naselje z razseljenimi Palestinci v osrednji Gazi danes ubila najmanj štiri osebe. Napad se je zgodil na t. i. varnem območju v bližini bolnišnice Al Aksa. Še trije Palestinci so bili ubiti v obstreljevanju mesta Gaza, šest pa so jih izraelske sile ubile na zasedenem Zahodnem bregu.

Izrael je tudi tokratni napad na palestinsko enklavo upravičil z domnevno prisotnostjo pripadnikov palestinskih skupin Hamas in Islamski džihad, navaja španska tiskovna agencija EFE.

Število ubitih Palestincev v trajajočih operacijah Izraela na Zahodnem bregu je medtem naraslo na 40.

Izraelska letala so danes zadela avtomobil in ubila pet potnikov v kraju Tubas, vojaki pa so v begunskem taborišču Fara s streli pokončali 16-letnika. Po navedbah palestinske tiskovne agencije Wafa so vojaki reševalcem onemogočili dostop do najstnika, nato pa, da so ga z vojaškim buldožerjem po tleh zvlekli iz območja taborišča.

avto, ki so ga bombandirali
Izraelska letala so danes zadela avtomobil in ubila pet potnikov v kraju Tubas. (Foto: PROFIMEDIA)

Izrael je minulo sredo sprožil največjo vojaško operacijo na Zahodnem bregu v dveh desetletjih. Odtlej vojaki blokirajo več krajev in izvajajo množične aretacije. Hkrati namerno uničujejo infrastrukturo, zaradi vsega tega pa se lokalno prebivalstvo sooča s pomanjkanjem osnovnih dobrin, piše katarska televizija Al Jazeera.

Hamas: Netanjahu poskuša onemogočiti dosego premirja v Gazi

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v sredo sporočil, da “poskušajo najti neko področje za začetek pogajanj,” a da Hamas to zavrača, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hamas je v odzivu ponovil stališče, da nov dogovor ni potreben, saj da so se pred meseci strinjali s predlogom ameriškega predsednika Joeja Bidna.

Predsednik ZDA je namreč maja predstavil trifazni načrt, ki predvideva ustavitev spopadov, izmenjavo ujetnikov, umik izraelskih sil iz Gaze in obnovo razdejane enklave. Izrael kljub drugačnim zagotovilom Washingtona nikoli ni pristal na ta dogovor in je nadaljeval z napadi na Gazo tudi po sprejetju resolucije o tem načrtu v Varnostnem svetu ZN.

Benjamin Netanjahu
Foto: PROFIMEDIA

Hamas je v današnji izjavi na omrežju Telegram posvaril pred “Netanjahujevimi triki”, izraelskega voditelja pa obtožil, da pogajanja uporablja za podaljševanje agresije proti Palestincem.

Washington, ki od začetka ofenzive v Gazi Izraelu nudi vojaško in diplomatsko podporo, naj bi poskušal medtem oblikovati nov mirovni sporazum, navajajo viri tiskovne agencije Reuters.

Netanjahu pod pritiskom, a se ne da

Netanjahuju je po nedavni najdbi posmrtnih ostankov šestih izraelskih talcev v Gazi pod vse večjim pritiskom domače javnosti, naj vendarle sklene dogovor s Hamasom. Predsednik skrajno desne izraelske vlade kljub temu ne kaže resnične pripravljenosti za premirje, saj med drugim vztraja pri stališču, da bo vojska tudi ob morebitnem dogovoru obdržala nadzor nad mejo med Gazo in Egiptom.

protesti proti izraelskemu premierju
V sredo so se na ulicah Tel Aviva zbrali protestniki, ki so nasprotovali politiki izraelskega premierja. (Foto: PROFIMEDIA)

Iz Palestine tudi danes prihajajo poročila o novih izraelskih smrtonosnih napadih tako v Gazi kot na zasedenem Zahodnem bregu.

Na palestinskih ozemljih okupacijske sile redno izvajajo tudi množične aretacije. Po ocenah nevladnih organizacij se v izraelskih zaporih trenutno nahaja na tisoče Palestincev, mnogi med njimi so v priporu brez obtožnice. V ujetništvu palestinskih oboroženih skupin v Gazi je medtem po ocenah izraelske vojske 97 ljudi, 33 naj bi bilo mrtvih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!