Hamas zatrl Bidnov optimizem, da je dogovor o koncu vojne blizu: “To je iluzija”

Svet 17. Avg 202415:37 0 komentarjev
Pogled na bombardiran Han Junis v Gazi (Foto: PROFIMEDIA)

Ob sinočnjem končanju pogajanj za prekinitev ognja v Gazi je ameriški predsednik Joe Biden izrazil optimizem. Ocenil je namreč, da še nikoli niso bili bližje dogovoru kot zdaj. A njegove besede ostro zavračajo v palestinskem odporniškem gibanju Hamas. Njegov visoki uradnik Sami Abu Zuhri je Bidnov optimizem označil za iluzijo.

V petek zvečer so se v Dohi končala pogajanja za prekinitev ognja v Gazi. Čeprav zaenkrat še niso prišli do dogovora in se bodo pogajanja predvidoma naslednji teden nadaljevala v Kairu, pa je bilo po končanju zaznati optimizem.

ZDA, Egipt in Katar – sicer glavni posredniki pri pogajanjih – so ta namreč označili za resna in konstruktivna. Korak dlje je šel ameriški predsednik Joe Biden, ki je dejal, da še nikoli niso bili bližje cilju. Podobno je ponovil tudi tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby, ki je ocenil, da je cilj na dosegu.

A zdi se, da dogovor vseeno še ni pred vrati. “Reči, da se bližamo dogovoru o premirju, je iluzija. Nismo priča nikakršnim pogajanjem v pravem pomenu besede, temveč smo podvrženi ameriškemu diktatu,” je v izjavi za javnost dejal visoki predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhri.

Predstavniki Hamasa na pogajanjih neposredno niso sodelovali. Kot je pred pogovori sporočilo gibanje, sami namreč ostajajo zavezani načrtu o prekinitvi ognja, ki temelji na Bidnovih predlogih. Predsednik ZDA je namreč maja predstavil trifazni načrt, ki predvideva ustavitev spopadov, izpustitev talcev v zameno za palestinske zapornike, umik izraelskih sil iz Gaze in obnovo razdejane enklave.

Na pogajanjih v Dohi so sodelovali vodja ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns, katarski premier Mohamed bin Abdulrahman, vodja egiptovske obveščevalne službe Abas Kamel in izraelska delegacija, v kateri je tudi vodja izraelske obveščevalne službe Mosad David Barnea.

Medtem ko Izrael nadaljuje napade na Gazo, je palestinsko zdravstveno ministrstvo v Gazi sporočilo, da je bilo v minulih 48 urah ubitih najmanj 69 ljudi, poroča AFP. Kot je sporočilo ministrstvo za zdravje v enklavi, je Izrael od začetka vojne 7. oktobra na območju Gaze ubil 40.074 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!