Hamas zavrnil najnovejši izraelski predlog za prekinitev ognja v Gazi

Svet 29. Jul 202419:43 0 komentarjev
gaza
Foto: Hatem Khaled/REUTERS

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je zavrnilo najnovejši izraelski predlog za prekinitev ognja v Gazi. Pri tem je izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja danes obtožilo zavlačevanja in izogibanja sporazumu s postavljanjem novih pogojev, ki pomenijo odmik od prejšnjih stališč.

Hamas je zavrnil najnovejši izraelski predlog o prekinitvi ognja v Gazi in izpustitvi zajetih izraelskih talcev. Hkrati je izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja obtožil, da je s postavljanjem novih pogojev in zahtev odstopil od prejšnjega osnutka predloga, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vodja izraelske obveščevalne službe Mosad, David Barnea, je v nedeljo v imenu Netanjahuja predstavnikom ZDA, Katarja in Egipta, ki posredujejo v pogovorih med Izraelom in Hamasom, na srečanju v Rimu posredoval dopolnjen izraelski predlog za pogajanja o prekinitvi ognja v Gazi.

Posredniki so nato Hamas obvestili o njegovi vsebini, je v izjavi na Telegramu zapisalo palestinsko gibanje, pri tem pa navedlo, da se je Netanjahu “znova vrnil k strategiji zavlačevanja, odlašanja in izogibanja dogovoru”.

benjamin netanjahu
Foto: Craig Hudson/REUTERS

Pogoj Izraela: nadzor nad nekaterimi strateškimi območji v Gazi

Netanjahu je po poročanju dpa oblikoval dodatne pogoje, ki so bili vključeni v predlog, ki ga je posrednikom predložil Barnea. Njihov namen je zagotoviti, da Izrael obdrži nadzor nad nekaterimi strateškimi območji v Gazi tudi po začetku veljavnosti premirja.

Egiptovski varnostni vir je v nedeljo potrdil, da Izrael noče prepustiti nadzora nad palestinsko stranjo mejnega prehoda Rafa, kar pa zavračajo ZDA, Katar in še posebej Egipt, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Iz Netanjahujevega urada pa so v nedeljo zvečer sporočili, da se je Barnea vrnil iz Rima in da se bodo pogovori o glavnih vprašanjih nadaljevali v prihodnjih dneh.

Pogovori potekajo že mesece, vendar brez večjega preboja. Že od maja so osredotočeni na načrt v treh fazah, ki ga je predlagal ameriški predsednik Joe Biden in ki na koncu predvideva trajno premirje v vojni v Gazi.

Število smrtnih žrtev od začetka vojne 7. oktobra lani je glede na podatke, ki jih je danes objavilo ministrstvo za zdravje v Gazi, naraslo na najmanj 39.363, samo v zadnjih 24 urah je bilo ubitih 39 Palestincev. Ranjenih je bilo 90.923 ljudi, podatke povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!