Harris je Trumpa označila za fašista

Svet 24. Okt 202410:59 0 komentarjev
Kamala Harris
Foto: Brian Snyder/REUTERS

Predsedniška kandidatka demokratov Kamala Harris je v sredo na javnem dogodku v Pensilvaniji republikanskega protikandidata Donalda Trumpa označila za fašista.

Predsedniška kandidatka Kamala Harris je v sredo na prireditvi v Pensilvaniji svojega protikandidata Donalda Trumpa označila za fašista.

Harris je v sredo v Pensilvaniji na javnem dogodku ameriške televizije CNN nagovorila volilce in odgovarjala na vprašanja, pri čemer jo je moderator Anderson Cooper vprašal, ali meni, da je Trump fašist, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

“Da. In menim tudi, da je treba zaupati ljudem, ki ga v tem pogledu najbolje poznajo,” je odgovorila Harris. Ob tem se je sklicevala na komentarje upokojenega generala Johna Kellyja, ki je bil v času Trumpovega predsedniškega mandata vodja kabineta Bele hiše.

Trump naj bi večkrat hvalil Hitlerja

Kelly je namreč ta teden v pogovoru za ameriški časnik New York Times dejal, da je Trump v preteklosti večkrat pohvalil nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja, ki je po njegovem “naredil tudi nekaj dobrih stvari”, ter njegovo vojsko in generale.

Nekdanji vodja Trumpovega kabineta je menil še, da njegov nekdanji šef “zagotovo spada v splošno opredelitev fašista”. Skliceval se je na opis fašizma kot skrajno desničarske, avtoritarne in ultranacionalistične ideologije, za katero sta značilna diktatorsko vodenje in zatiranje opozicije.

Donald Trump
Foto: Brian Snyder/REUTERS

Označila ga je tudi za vse bolj nesposobnega

Harris je v svojem nastopu v Pensilvaniji navedla tudi besede nekaterih drugih nekdanjih predstavnikov Trumpove vlade, ki so opozorili, da se nekdanji predsednik ne bi smel vrniti na položaj. Dodala je, da je 78-letni Trump po njenem “vse bolj nestabilen in nesposoben za služenje” kot predsednik.

Trump je medtem na zborovanju v Georgii znova ostro kritiziral demokrate. Harris je napadel zaradi njene gospodarske politike, kritike je namenil tudi predsedniku ZDA Joeju Bidnu in demokratskemu podpredsedniškemu kandidatu Timu Walzu.

Predvolilni program obeh predsedniških kandidatov bo sicer v naslednjih dneh poln javnih nastopov, medtem ko se volilni dan 5. novembra vse bolj približuje, Trump in Harris pa sta glede na večino anket zelo izenačena. Ob tem je svoj glas predčasno oddalo že več kot 26 milijonov volilcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!